RTR
NOS Nieuws

Amerikanen opnieuw de straat op tegen racisme en politiegeweld

In veel Amerikaanse steden was het gisteravond en vannacht opnieuw onrustig. Door het hele land gingen mensen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en racisme. De betogers vinden dat zwarten door de politie vaak harder worden aangepakt dan anderen.

Afgelopen week kwamen in Louisiana en Minnesota twee zwarte mannen om het leven door politiekogels. Vrijdag schoot een zwarte Amerikaan vijf agenten dood in Dallas. Het hoofdbureau van de politie in die stad werd vannacht urenlang zwaar bewaakt na een dreiging.

In New York gingen honderden mensen de straat op. Ze droegen spandoeken met leuzen als "black lives matter" en "geen gerechtigheid, geen vrede". Zeker twintig mensen werden opgepakt, omdat ze niet luisterden naar aanwijzingen van de politie om op de stoep te blijven.

In veel Amerikaanse steden demonstreerden mensen tegen politiegeweld

In St. Paul, vlak bij de plaats in Minnesota waar de 32-jarige Philando Castile om het leven kwam, liep een demonstratie uit de hand. Betogers blokkeerden een snelweg en agenten raakten gewond toen betogers met vuurwerk en stenen gooiden.

Ook in Atlanta werd een snelweg geblokkeerd. Volgens de politie waren er duizenden mensen op de been, maar verliep het protest verder vreedzaam.

Dat was ook het geval in Florida. Honderden mensen liepen door de straten van West Palm Beach en Fort Lauderdale. De betogers stopten kort bij een gevangenis, waar gedetineerden op de ramen sloegen om mee te demonstreren. Na afloop werd de politie bedankt door verschillende demonstranten.

Ook in de Amerikaanse staat Rhode Island werd er vreedzaam gedemonstreerd. Honderden mensen kwamen in Newport bij elkaar. Verschillende betogers gingen in gesprek met de politie. "Ik ben hier niet alleen om Black Lives Matter te steunen, maar ook om de politie een hart onder de riem te steken", zegt een van hen tegen de Providence Journal.

In Baton Rouge, waar de 37-jarige Alton Sterling werd doodgeschoten, is de vooraanstaande activist DeRay McKesson van de Black Lives Matter-beweging opgepakt bij een demonstratie. Volgens zijn advocaat was hij daar aan het filmen en is het niet duidelijk waarom hij is meegenomen door de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl