AFP

Het Franse nationale voetbalelftal krijgt geen triomftocht over de Champs-Élysées als het de EK-finale tegen Portugal wint. De prefect van Parijs zegt dat het om "materiële redenen" niet mogelijk is om daar mensenmassa's toe te laten. Volgens de hoofdcommissaris van de politie moet de boulevard gereed worden gemaakt voor de militaire parade die op 14 juli, de nationale feestdag, wordt gehouden. 

Vermoedelijk speelt ook de angst voor een aanslag een rol. 

In 1998 werd Frankrijk in eigen land wereldkampioen. Twee dagen later kwamen meer dan een half miljoen mensen naar de Champs-Élysées voor de huldiging. De spelers stonden toen op een open dubbeldeksbus die stapvoets door de menigte reed. 

Meer dan een half miljoen Fransen kwamen naar de Champs-Élysées voor de huldiging AFP

In verband met de EK-finale van vanavond zijn vandaag in Parijs duizenden agenten op de been. Bij de Eiffeltoren is een fanzone met tv-schermen voor 92.000 bezoekers. Die wordt door 1900 agenten beschermd. 

Na afloop van de wedstrijd zijn 3400 agenten beschikbaar om een eventueel kampioensfeest op de Champs-Élysées te beveiligen. Een deel van die agenten komt van het Stade de France, waar de finale wordt gespeeld.

Duizenden agenten op de been tijdens EK-finale

De prestaties van het nationale team, en met name de overwinning op Duitsland in de halve finale, hebben het imago van Les Bleus veel goed gedaan. Door slechte prestaties en schandalen rond sterspelers dacht drie jaar geleden slechts 14 procent van de Fransen positief over het nationale team. Volgens een onderzoek van Le Parisien is dat nu 81 procent.

86 procent van de ondervraagden denkt dat Frankrijk de Portugezen zal verslaan. 88 procent vindt dat het EK een succes is geworden. 

STER reclame