Journalist Sydney Schanberg (L) met Dith Pran in 1980
NOS Nieuws

Killing Fields-journalist overleden

De journalist Sydney Schanberg is gisteren in New York overleden. Hij was 82 jaar. De reportages die hij in het midden van de jaren zeventig maakte over Cambodja werden verfilmd in de film The Killing Fields.

Schanberg maakte in 1975 reportages voor The New York Times over de Cambodjaanse oorlog. Hij werd daarbij geholpen door zijn vriend en plaatselijke journalist Dith Pran. Schanberg kreeg voor zijn reportages over de Killing Fields de Pulitzer Prijs.

Blijven

Wanneer de Rode Khmer op het punt staat om Phnom Penh te veroveren, verlaat het Amerikaanse leger Cambodja. Schanberg en Dith besluiten te blijven. Schanberg zegt daar later over: "Onze beslissing om te blijven was gebaseerd op de hoop dat als de Rode Khmer de hoofdstad had veroverd, de oorlog voorbij zou zijn. En de rust zou terugkeren".

De Rode Khmer begon echter een sociaal experiment. Ze deporteerde miljoenen mensen naar het platteland en dwongen hen te werken als boer. Zo hoopte de Khmer van Cambodja een agrarisch utopia te maken. Het experiment kostte over vier jaar twee miljoen mensen het leven.

In de film Killing Fields speelt acteur Sam Waterston de rol van Sydney Schanberg

De reportages werden in 1984 verfilmd als The Killing Fields. Die film won meer dan twintig prijzen, waaronder acht BAFTA's, een Golden Globe (voor de Cambodjaanse acteur Haing Ngor) en een speciale prijs van de Political Film Society. Ook kreeg de film acht Oscar Nominaties, waarvan er drie werden verzilverd.

The New York Times prijst Schanberg in zijn necrologie als de ideale correspondent: "avonturier die risico's nam en autoriteiten wantrouwde, zichzelf kon redden in een oorlogszone en levendig schreef over tirannen en het leed dat zij hun slachtoffers aandeden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl