1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

President Ben Ali ontvlucht Tunesië

President Ben Ali van Tunesië is naar het buitenland gevlucht. Oud-premier Ghannouchi meldde vrijdag op de Tunesische staatstelevisie dat hij tot de vervroegde verkiezingen zijn taken zal overnemen. De overgangsregering heeft de steun van het leger. De chefstaf van het leger, die woensdag door Ben Ali werd ontslagen, is teruggekeerd op zijn post.

In zijn toespraak op de televisie zei Ghannouchi dat hij de stabiliteit in het land wil herstellen. "Ik zweer dat ik me aan de grondwet zal houden en de politieke, economische en sociale hervormingen die zijn aangekondigd zal uitvoeren in overleg met alle polititieke partijen en het volk".

Waar Ben Ali naar toe is gevlucht is niet duidelijk. Volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera is hij naar Parijs gereisd, maar de Franse regering zegt nergens van af te weten.

Minister Rosenthal hoopt dat de Tunesiërs zo snel mogelijk een oplossing vinden voor de problemen waarvoor zij staan. Hij noemt het van het grootste belang dat het buurland van de EU zonder verder geweld een uitweg vindt uit de crisis.

Knieval

Vanmiddag nog kwam het bericht naar buiten dat Zine al-Abidine Ben Ali zijn voltallige regering naar huis had gestuurd en vervroegde parlementsverkiezingen had aangekondigd. Over zes maanden worden nieuwe verkiezingen gehouden. Dat heeft de Tunesische staatstelevisie bekendgemaakt.

Ook is gemeld dat in het hele land de noodtoestand geldt vanwege aanhoudende protesten. Ben Ali staat onder grote druk. Dagelijks gaan duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen armoede, werkloosheid en het regime van Ben Ali. Daarbij zijn de afgelopen weken tientallen doden gevallen.

Gisteravond maakte Ben Ali al een ongekende knieval door in een toespraak voor de demonstranten aan te kondigen het politieke systeem te zullen hervormen. Hij heeft gezegd dat hij zich in 2014 niet herkiesbaar zal stellen, maar veel Tunesiërs vinden dat niet genoeg.

Aftreden

Vandaag gingen opnieuw duizenden mensen de straat op om het aftreden van Ben Ali en zijn regering te eisen. De Tunesische politie heeft in de hoofdstad Tunis betogers verjaagd met traangas en rubberkogels.

Betogers waren op het dak geklommen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat departement wordt gezien als symbool van het strenge regime van president Ben Ali.

Sociale hervormingen

Zine al-Abidine Ben Ali kwam in 1987 aan de macht na een staatsgreep. Hij was op dat moment premier. Daarvoor had hij carrière gemaakt als militair, diplomaat en bij een aantal veiligheidsdiensten.

Bij zijn beëdiging beloofde hij sociale en politieke hervormingen, maar die heeft hij nooit waargemaakt. Oppositie werd onderdrukt en de armoede nam toe, evenals de corruptie.

Sinds eind december gingen de Tunesiërs steeds vaker de straat op, nadat een ex-student zichzelf in brand had gestoken omdat hij zonder vergunning geen fruit mocht verkopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl