ANP
NOS Nieuws

Aboutaleb of Samsom, PvdA wil gewoon de beste kopstukken

PvdA-leider Samsom spreekt opnieuw zijn hoop uit dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb meedoet aan de lijsttrekkersverkiezingen van zijn partij. In een reactie op de het dringende verzoek van dertien PvdA-burgemeesters laat Samsom weten "voor een open lijsttrekkersstrijd te zijn met goede kandidaten zoals Ahmed Aboutaleb."

Aboutaleb weigert tot nu toe het op te nemen tegen Samsom bij de in het najaar geplande lijsttrekkersverkiezingen. Vanuit de top van de PvdA is de afgelopen maanden al door verschillende partijprominenten, zoals partijvoorzitter Spekman, minister Dijsselbloem en Samsom druk uitgeoefend om in de race te stappen. De PvdA-top hoopt op zijn medewerking, omdat er dan een strijd ontbrandt tussen sterke kandidaten en de partij meer in de publiciteit komt.

Gepolst

Daar kan de partij van profiteren, benadrukt politiek verslaggever Ron Fresen. "In de top vinden ze dat de beste mensen moeten willen meedoen. Daar hoort Aboutaleb bij. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan kun je daar ook onder rekenen. Hij is ook wel eens gepolst." De PvdA heeft nu 38 zetels en schommelt in de peilingen tussen de 10 en 12 zetels.

"Bij dit alles speelt ook de vrees dat er geen serieuze tegenkandidaten voor Samsom komen. Dan zal de PvdA dus ook niet profiteren van de aandacht die zo'n verkiezing trekt.

Ron Fresen, politiek verslaggever

Binnen de PvdA bestaat de angst dat er te weinig bekende PvdA-kopstukken meedoen aan de lijsttrekkersverkiezingen. Fresen: "Dan zal de PvdA dus ook niet profiteren van de aandacht die zo verkiezing trekt. Die heeft de PvdA wel heel hard nodig". Samsom maakt in het najaar bekend of hij zelf meedoet. De kans bestaat ook dat vicepremier Asscher zich ook beschikbaar stelt.

Een woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester laat weten dat Aboutaleb niet zal reageren op de oproep van de PvdA-burgemeesters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl