AFP

Serena Williams wacht dit jaar, hoe ongebruikelijk het ook klinkt na ruim zes maanden onderweg te zijn, nog altijd op haar eerste eindzege op een grandslamtoernooi. Op zowel de Australian Open als Roland Garros ging het in de finale mis. Op Wimbledon hoopt Williams wraak te nemen voor haar pijnlijke verlies in Melbourne tegen Angelique Kerber.

Terugkijkend op de eerste seizoenshelft behoort de finale van de Australian Open tot de grootste sensaties van het tennisjaar. Niet veel mensen hielden er rekening mee dat de Duitse Angelique Kerber op de Australian Open, waar ze bovendien debuteerde in een grandslamfinale, ten koste van de heerster van het damestennis haar eerste grote prijs zou veroveren.

'Nieuwe partij'

"Ik zal met veel vertrouwen de baan op stappen. Het is echter een nieuwe partij en we spelen nu op gras. Serena verloor in Australië van mij, dus ze zal er alles aan doen om ditmaal te winnen", was Kerber zich ook bewust van de wraakgevoelens bij Williams.

Kerber verslaat Williams in Australian Open-finale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Graf

'Williams kan bij winst op gelijke hoogte komen met Steffi Graf'. Het is een steeds maar terugkerende tekst in een voorbeschouwing op een grandslamtoernooi. Graf is de enige speelsters sinds de invoering van het professionele tennis met 22 grandslamtitels. Williams staat al een jaar op 21, want op 11 juli van vorig jaar won de Amerikaanse voor het laatst een grandslam.

Ze was toen met 6-4, 6-4 te sterk voor de Spaanse Garbine Muguruza, uitgerekend de speelster die onlangs in Parijs grandslamtitel nummer 22 voorkwam. Muguruza strandde in Londen echter vroegtijdig, terwijl Williams een gedreven indruk maakt. 

Steffi Graf in 1996 op Wimbledon AFP

Geheim

Eind vorig jaar maakte Williams er geen geheim van dat het verlies tegen de Italiaanse Roberta Vinci, eind 2015 in de halve finales van de US Open, haar pijn had gedaan. Daarmee werd ze in eigen land beroofd van een calendar slam, oftewel het winnen van alle grandslamtoernooien in een jaar. Ze zette een punt achter het seizoen en keerde pas in Australië weer terug. Volgens haar coach Patrick Mouratoglou ontbrak de juiste motivatie.

Die motivatie lijkt ze nu hervonden te hebben. Kan Kerber naast een zevende Australian Open-titel ook een zevende Wimbledon-titel voorkomen?

Drukke dag

Het wordt een drukke dag voor Williams, want later op de dag speelt ze samen met zus Venus ook de finale van het dubbelspel. Daarin komen de zussen uit tegen Timea Babos uit Hongarije en de Kazachse Jaroslava Sjvedova.

STER reclame