NOS Nieuws Buitenland

Politiegeweld: de video's die leidden tot boosheid en rellen

EPA

Dankzij sociale media duiken geregeld video's op van gewelddadige incidenten waarbij Amerikaanse politieagenten betrokken zijn. Voorbijgangers filmen de incidenten en al gauw is de hele wereld getuige. 

In veel van die video's gaat het om politiegeweld tegen zwarten. Toch worden agenten in de Verenigde Staten zelden of nooit vervolgd voor dodelijke incidenten, tot grote verontwaardiging van de zwarte bevolking in het land; een voedingsbodem voor rellen en demonstraties.

Een overzicht in video's van een aantal belangrijke incidenten uit de afgelopen jaren. Let op: sommige beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Demonstranten in Ferguson, een jaar na de dood van Michael Brown AFP

6 Juli 2016

In Falcon Heights, in de staat Minnesota, wordt een zwarte man bij een verkeerscontrole neergeschoten door agenten. Zijn vriendin filmt de nasleep van de schietpartij en streamt de beelden op Facebook. De man overlijdt in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

In de video is te zien dat de 32-jarige man, Philando Castile, gewond op de bestuurdersstoel van de auto zit. Zijn vriendin filmt zichzelf terwijl ze met een agent praat die zijn wapen op haar vriend heeft gericht. "Je hebt zijn arm eraf geschoten", zegt de vrouw. "Laat hem alsjeblieft niet dood zijn." 

Vrouw filmt stervende vriend na schietpartij

5 Juli 2016

In de Amerikaanse stad Baton Rouge in Louisiana wordt de 37-jarige Alton Sterling door agenten doodgeschoten. Het schietincident is gefilmd en dat leidt tot protesten.

Op de beelden is te zien hoe Sterling tegen de grond wordt gewerkt en daarna door de agenten wordt doodgeschoten. De beelden geven echter geen uitsluitsel, buiten het feit dat een van de agenten Sterling meerdere malen in de borst schiet. Had Sterling een wapen? Hield hij dat vast? Wat er precies is gebeurd, blijft vooralsnog onduidelijk.

26 Oktober 2015

Op een middelbare school in Columbia zet een agent een scholier op hardhandige wijze uit de klas. De agent werd naar het klaslokaal geroepen omdat de docent het meisje uit de klas had gestuurd, maar ze weigerde te gaan.

Van het incident op de middelbare school in South Carolina verschenen beelden op internet. Op de video, die waarschijnlijk door een medeleerling is gemaakt, is te zien hoe de agent het zwarte meisje bij de nek grijpt en haar van een stoel trekt. Vervolgens werkt hij haar tegen de grond en draait hij de armen van het meisje op haar rug.

20 Oktober 2014

In de Amerikaanse stad Chicago wordt een zwarte tiener doodgeschoten door een blanke politieagent. Het schietincident is gefilmd en leidt tot demonstraties in de stad. Honderden mensen gaan de straat op.

Volgens de politie had de tiener een mes bij zich en weigerde hij dat neer te leggen, waarna de agent zestien keer op de jongen schoot. Naast de jongen werd een mes gevonden. 

De politie wilde aanvankelijk de beelden niet vrijgeven, maar een Amerikaanse rechter oordeelde dat de beelden alsnog moesten worden geopenbaard.

De dashcambeelden van de schietpartij in Chicago

10 Juli 2015

In Texas wordt de 28-jarige Sandra Bland door een agent van de weg gehaald na een verkeersovertreding. Ze vergat aan te geven dat ze van baan ging wisselen. Toen de agent haar vroeg om uit de auto te stappen, weigerde ze dat. Daarop ontstond een ruzie.

Op een dashcamvideo is te zien hoe de politie-agent en de vrouw ruzie maken. De vrouw wordt drie dagen na haar arrestatie dood in haar cel gevonden. Ze zou zelfmoord hebben gepleegd, maar familieleden geloven dat niet. 

De beelden werden opgenomen en vrijgegeven door de Texaanse politie, maar Amerikaanse media twijfelden na de openbaring aan de authenticiteit van de video. 

Dashboardvideo arrestatie zwarte vrouw

5 Juni 2015

In Texas grijpt een politieagent hardhandig in tijdens een zwembadfeestje in het plaatsje McKinney. Op videobeelden is te zien hoe de agent een 14-jarig zwart meisje tegen de grond houdt en later zijn pistool op andere kinderen richt. 

Volgens een verklaring van de politie werden op het feestje meerdere vechtende tieners aangetroffen die daar niet woonden en ook niet weg wilden gaan, maar de maker van de video spreekt dat tegen. Volgens de omstander was er geen reden voor de politie om zo tekeer te gaan. 

De politieagent werd na het incident geschorst. 

Agent belaagt kinderen na zwembadfeestje

9 Augustus 2014

In het Amerikaanse Ferguson wordt de zwarte tiener Michael Brown doodgeschoten door een blanke agent. Brown was ongewapend en zijn dood leidde wekenlang tot protesten en rellen. 

In de nasleep van zijn dood laaide in de VS het debat weer op over politiegeweld tegen minderheden. De agent die Michael Brown doodschoot werd niet vervolgd. Die uitspraak leidde opnieuw tot spanningen in Ferguson. De noodtoestand werd uitgeroepen en er waren opnieuw demonstraties, die zich ook uitbreidden naar andere steden in het hele land. 

17 Juli 2014

De 43-jarige Garner wordt op 17 juli in New York aangehouden voor de illegale verkoop van sigaretten. Toen hij protesteerde, nam een agent hem in een wurggreep. Voorbijgangers filmen de arrestatie en de hele wereld wordt getuige van wat er toen gebeurde. 

Garner, die astma had, roept tot elf keer toe dat hij niet kan ademen, maar de agenten laten hem niet los. Garner verliest het bewustzijn. Even later overlijdt hij. De stoep waar het gebeurde, is de dagen erna het koortsachtige toneel van talloze demonstraties en wakes. 

De arrestatie van Garner met de dood tot gevolg

STER reclame