Aboutaleb en Samsom ANP

Juist omdat burgemeesters in zo'n lastige positie zitten als ze actief willen worden in de Haagse politiek, verdient Ahmed Aboutaleb een steuntje in de rug, zegt Jan Hamming, burgemeester van Heusden.

Hij is de initiatiefnemer van een open brief aan de Rotterdamse burgemeester waarin ze hem oproepen om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Hamming lichtte de brief vanochtend toe in het NOS Radio 1 Journaal.

Aboutaleb heeft zelf al aangegeven het niet op te willen nemen tegen Diederik Samsom. Waarom dan toch deze brief?

"Hij verdient steun in de rug, omdat het vanuit zijn positie ontzettend moeilijk is die stap te zetten. Als je burgemeester bent en je je kandidaat zou stellen, dan is de positie in je eigen gemeente wel heel erg ingewikkeld. Daarom kaarten we dit aan, omdat we vinden dat het partijbestuur daar ook oog voor moet hebben. Uiteindelijk moeten de beste kandidaten een rol spelen in de nationale verkiezingen." 

Partijgenoten beweren dat hij niet geschikt zou zijn. 

"Ik vind dat vanuit mijn bril volstrekte onzin. Het is juist heel goed dat we ook kijken naar de dynamiek in de samenleving en wat de partij op dit moment nodig heeft. En wij denken dat Aboutaleb daar het juiste antwoord op is. We denken dat hij als geen ander aanvoelt waar de verschillen in de samenleving overbrugd kunnen worden. Ik denk dat de kiezer dat straks zal honoreren. Dat blijkt ook overigens uit alle onderzoeken dat juist Aboutaleb zeer gewild is en ook wordt gezien als iemand die ons land kan leiden." 

Jam Hamming ANP

In uw brief praat u duidelijk over een toekomstige premier. Maar uw partij heeft maar negen zetels in de peilingen. Moeten er niet eerst meer zetels komen?

"Dat is juist de reden dat wij pleiten voor een koerswijziging. Je ziet dat de partij heel diep is gedaald in populariteit bij de bevolking. Reden te meer om te kijken naar mensen waar wel vertrouwen in is."

Er zijn 80 PvdA-burgemeesters, maar er hebben er maar 13 de brief ondertekend. Zijn zij het dan niet met u eens?

"Een aantal burgemeesters zal het niet vinden, een aantal reageert niet, anderen willen deze rol niet spelen. Wij vinden dat wij dat wel moeten doen, omdat we weten hoe ingewikkeld het is als burgemeester. Maar ook omdat we de urgentie zo hoog vinden voor ons land. Zie in wat voor een situatie we zitten als land, daar moet een gepast antwoord op komen."

STER reclame