NOS Nieuws

De slachtoffers van Dallas: pasgetrouwd, familiemens, goedlachs

Dallas blauwe skyline

Dallas rouwt om de vijf agenten die donderdagnacht bij een betoging tegen politiegeweld werden doodgeschoten. Na de eerste schok komen de details over de slachtoffers; ze krijgen een naam en een gezicht. Wie zijn de doden van Dallas?

Patrick Zamarripa (32)

"Verslaafd aan de sensaties van dit beroep", staat in de Twitter-bio van agent Patrick Zamarripa. Hij werkte bij het Dallas Police Department. De politie in de Texaanse stad heeft nog geen details over de slachtoffers openbaar gemaakt, maar familie en vrienden bevestigen dat Zamarripa een van de slachtoffers is.

Op social media presenteerde de agent zich als sportliefhebber en familiemens. Hij had een speciale band met American football-speler Jason Witten van de Dallas Cowboys, die hem en een collega uitnodigde bij een wedstrijd na een politie-actie waarbij Zamarippa naar verluidt aan de dood was ontsnapt. Patrick Zamarripa laat een vrouw en twee kinderen na.

Michael Krol (40)

Het tweede slachtoffer is Michael Krol, die acht jaar geleden aan de slag ging als agent in Dallas. Daarvoor werkte hij in een gevangenis in de omgeving van Detroit. Zijn voormalige werkgever maakte het nieuws van zijn overlijden openbaar.

Over Krol is niet veel bekend. Zijn moeder stond gisteren een Amerikaanse verslaggever te woord en noemde haar zoon in dat gesprek "een zorgzame en beschermende man", voor wie het een droom was om bij de politie te werken.

Brent Thompson (43)

Thompson werkte bij de politie-eenheid van het openbaar vervoer in Dallas, Dart. Hij was net twee weken getrouwd met een andere Dart-medewerker. Thompson werkte sinds zeven jaar bij de transportpolitie in Dallas; daarvoor was hij betrokken bij de opleiding van politie-agenten in Irak.

Dart noemt de dood van Thompson hartverscheurend. Volgens de topman was hij een voorbeeldige agent. Thompson laat zijn vrouw, zijn kinderen en een kleinzoon na.

EPA
Brent Thompson, een van de omgekomen agenten uit Dallas

Michael Smith (55)

Michael Smith is het slachtoffer met verreweg de meeste dienstjaren. Hij werkte al sinds 1990 bij de politie van Dallas. Daarvoor was hij lid van de Army Rangers, een elite-eenheid van het Amerikaanse leger.

De zwager van Smith noemt hem een buitengewone vader en echtgenoot. Hij was ook betrokken bij het korps. De twee zouden het hebben gehad over Smiths pensionering, maar hij bleef liever bij de politie. Smith had twee dochters.

Lorne Ahrens (48)

Lohrne Ahrens werkte veertien jaar voor de politie in Dallas. Daarvoor werkte hij elf jaar voor de politie in Los Angeles. De goedlachse Ahrens was een "flinke kerel", omschrijft Charlie Buckingham zijn schoonzoon.

Ahrens was bijna twee meter lang en woog ongeveer 136 kilo. Door zijn stevige postuur werd hij vaak ingezet bij gevaarlijke situaties. De voormalige semi-professioneel American football-speler trok volgens Buckingham altijd de aandacht. "Ik weet zeker dat zijn bouw hem hielp bij zijn werk", zegt hij tegen The Washington Post.

Katrina, de vrouw van Ahrens, was zich bewust van het gevaar van het beroep van haar man. "Ze was er content mee", zegt Buckingham. "Ze werkt zelf ook voor de politie van Dallas."

Collega's omschrijven Ahrens als "een geweldige collega". Volgens de collega's liet Ahrens zich niet bang maken door het kwaad in de wereld. Ahrens laat naast zijn vrouw ook twee kinderen achter.

11 september

Het politiekorps van Dallas, dat zo'n 3500 mannen en vrouwen telt, heeft sinds de oprichting in 1881 tachtig keer een agent begraven. 43 van hen werden doodgeschoten; in andere gevallen ging het om ongelukken.

De schietpartij in Dallas was de dodelijkste voor de Amerikaanse politie in bijna vijftien jaar. Sinds 11 september 2001 waren niet meer zo veel agenten omgekomen bij een aanslag. Het korps van Dallas had voor het laatst in 2009 een agent verloren bij een schietpartij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl