Aboutaleb (links) met partijvoorzitter Spekman en partijleider Samsom ANP

Dertien PvdA-burgemeesters hebben een dringend beroep gedaan op hun Rotterdamse collega en partijgenoot Ahmed Aboutaleb om zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap. Ze hebben hem donderdag een brief gestuurd. "Het is tijd, Ahmed, de hoogste tijd." De brief staat zaterdag in de Volkskrant.

Nederland heeft een leidsman nodig "die feilloos aanvoelt hoe verschillen kunnen worden overbrugd, maar die ook ziet wanneer verschillen dit land verscheuren en ingrijpen nodig is", schrijven de burgemeesters. De ideale lijsttrekker van hun partij is iemand die "met beide benen in de lokale samenleving staat en weet wat er bij de mensen omgaat en dat weet te vertalen in goed beleid."

En in Aboutaleb zien de dertien die kandidaat. "Yes you can Ahmed", schrijven ze, verwijzend naar de campagneslogan van de Amerikaanse president Obama in 2008 ("Yes we can").

Zwaargewichten

Vanuit de top van de PvdA is al door verschillende partijprominenten druk gezet op Aboutaleb om in de race te stappen. Maar de Rotterdamse burgemeester heeft oproepen van onder meer partijvoorzitter Spekman en minister Dijsselbloem naast zich neergelegd. Hij zegt de huidige partijleider Samsom te steunen, die op zijn beurt Aboutaleb ook uitdaagt om de strijd om het partijleiderschap aan te gaan.

De partijtop wil graag een verkiezing met zwaargewichten, zodat de nieuwe leider een stevig mandaat heeft. Bovendien levert zo'n strijd veel publiciteit op.

De roep om Aboutaleb vindt nu dus weerklank bij lokale bestuurders uit het hele land. Onder hen zijn de burgemeesters Depla van Breda, Noordanus van Tilburg, Schrijer van Zwijndrecht en Boelhouwer van Gilze-Rijen. 

STER reclame