Nederlandse media hebben de beschikking over duizenden diplomatieke berichten van de Amerikaanse ambassade over Nederland die afkomstig zijn van WikiLeaks.

De NOS, RTL en NRC publiceren verschillende ambtsberichten. NRC schrijft dat koningin Beatrix in de zomer van 2009 tegen de Amerikaanse ambassadeur heeft gezegd dat het verlengen van de missie in Afghanistan "een moeilijke zaak zou worden", maar het moet wel gebeuren. Dat laatste is overigens een interpretatie van de Amerikaanse ambassade, geen citaat van de koningin.

In de WikiLeaksstukken staat verder onder meer dat voormalig premier Balkenende en minister Verhagen de hulp van de Amerikanen inriepen om de PvdA op andere gedachten te brengen in de kwestie-Uruzgan.

Volgens de stukken betrokken de Amerikanen PvdA-minister Koenders, fractievoorzitter Hamer en de Kamerleden Eijsink en Van Dam bij pogingen om PvdA-leider Bos van standpunt te laten veranderen. Verder wordt minister Van Middelkoop een onervaren junior-partner genoemd.

Vertrouwelijkheid

Premier Rutte wil niet ingaan op de uitspraken die de koningin zou hebben gedaan. "Als in de berichten van de Amerikaanse ambassadeur een bepaalde weergave wordt gegeven, is dat voor mij nog geen reden om daar op te reageren. Dat blijft onder de vertrouwelijkheid vallen en overigens opereert de koningin altijd binnen de lijnen van het regeringsbeleid," zei de premier.

Hij wees er verder op dat het vorige kabinet van plan was om betrokken te blijven bij Afghanistan

PVV-leider Wilders zegt op Twitter: "Majesteit moet zich niet bemoeien met wel of geen missie in Afghanistan. Als het waar is dat ze dat wel gedaan heeft dan is dat ongepast."

STER reclame