Betoger in Dallas na de aanslag van donderdag
NOS Nieuws

'Veel nodig om Amerika tot bedaren te brengen'

Het is pas 8 juli, maar het aantal agenten dat dit jaar in de Verenigde Staten door vuurwapengeweld is omgekomen, is al niet meer op een hand te tellen. Na de aanslag in Dallas staat de teller op 26. In heel 2015 waren het er 39.

Het is een hoog cijfer, zeker voor een westers land als Amerika. Tegelijkertijd is er dat torenhoge aantal burgers dat door politiegeweld om het leven komt. De tellingen lopen uiteen, maar volgens The Washington Post gaat het alleen al dit jaar om 123 zwarte burgers en minstens twee keer zo veel blanken.

"Er is ontzettend veel wantrouwen", zegt correspondent Wouter Zwart vanuit Dallas. Aan de ene kant bij de politie-agenten, "die niet meer weten waar het gevaar vandaan kan komen". Aan de andere kant bij tal van jonge, zwarte Amerikanen, die het gevoel hebben dat de politie hun vijand is. Want hoewel meer blanken en latino's door politiekogels om het leven komen dan zwarten, treffen die kogels zwarte burgers relatief gezien vaker. omdat zij een kleiner deel van de bevolking uitmaken.

Ik kan niet aan de kant van de politie staan.

Richard Borders, ooggetuige

De aanslag in Dallas was volgens het hoofd van de politie gericht tegen blanke mensen, en in het bijzonder blanke agenten. Schutter Micah Xavier Johnson (25) zou sympathie hebben voor de Black Lives Matter-beweging, die politiegeweld tegen zwarte burgers aan de kaak stelt. Johnson werd na het neerschieten van de agenten zelf door de politie gedood.

Correspondent Wouter Zwart sprak in Dallas met Richard Borders, een ooggetuige van de aanslag. De donkere twintiger heeft met zijn telefoon opnames gemaakt, maar is niet van plan die met de politie te delen. "Mijn doel is niet om de politie te helpen", zegt hij. "Ik kan niet aan hun kant staan."

'Ik sta niet aan de kant van de politie'

Hoewel Amerika nu rouwt om de dode agenten in Dallas, is er vooral de woede en het onbegrip over het keer op keer excessieve politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Deze week waren er nog twee incidenten: in Baton Rouge in Louisiana, en in het noordelijke Minnesota. Daar komt bij dat veel agenten niet worden vervolgd. "Op een gegeven moment is een grens bereikt", zegt ooggetuige Rogers daarover. "Ik begrijp de spanning."

Onrust wegnemen

Volgens Zwart moet er in de VS heel veel gebeuren "om de boel tot bedaren te brengen". Eerst in Dallas: "Daar moet zo snel mogelijk worden achterhaald wat er donderdagavond is gebeurd. Dat moet de onzekerheid en de angst wegnemen bij de mensen hier, maar ook bij de politie."

Maar ook de dodelijke incidenten van Baton Rouge en Falcon Heights in Minnesota moeten worden opgelost. Zwart: "Als er niet snel een gevoel van gerechtigheid komt voor de zwarte burgerbevolking, zijn we nog heel ver van huis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl