Koning Willem-Alexander, koningin Maxima, prinses Catharina-Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane tijdens de koninklijke fotosessie in de tuin van Landgoed De Horsten anp

In de tuin van de Eikenhorst is vanmiddag het hele gezin van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de foto gegaan. Tientallen fotografen en journalisten hadden zich verzameld bij de villa van het gezin in Wassenaar voor het halfjaarlijkse fotomoment.

Van tevoren was er twijfel of Máxima erbij zou zijn, omdat ze een lichte hersenschudding heeft. Prinses Amalia is ook niet helemaal fit. Zij verstuikte haar enkel en liep op krukken.

Ondanks de twee geblesseerden, heeft gezinshoofd Willem-Alexander het niet opeens heel druk. "Nee, Amalia kan met haar verstuikte enkel nog prima voor zichzelf zorgen", zei de koning bij een persconferentie na de fotosessie. "Maar u weet hoe energiek mijn vrouw is. Het is wel mijn taak om te zorgen dat ze zich rustig houdt en dat ze aan zichzelf denkt."

'U weet hoe energiek mijn vrouw is'

Niet alleen Amalia kan goed voor zichzelf zorgen, ook met de andere twee gaat het goed, zei Máxima. "Wij zijn apetrots op ze. Natuurlijk, of nee godzijdank, zijn ze over. Ze hebben school heel goed afgerond en ze hebben heel veel plezier."

'Natuurlijk, nee godzijdank zijn de prinsesjes over'

Koning Willem-Alexander ging ook nog in op een vraag over racistische incidenten in Nederland. "Racisme, discriminatie, antisemitisme, homofobie en islamofobie zijn verboden in de Grondwet, artikel 1. Ik heb de eed afgelegd op die Grondwet, dus waar ik kan, zal ik een bijdrage leveren om de discussie te ontrafelen."

Volgens de koning moeten Nederlanders er samen voor zorgen dat racisme geen vat krijgt op de samenleving. "We moeten er samen aan werken en een positieve uitstraling hebben."

'Discriminatie is verboden in de Grondwet en ik heb mijn eed daarop afgelegd'

STER reclame