ANP
NOS Nieuws

Opnieuw vertraging Noord/Zuidlijn: opening in zomer 2018

De opening van de Noord/Zuidlijn is met negen maanden vertraagd. De Amsterdamse metrolijn zou opengaan in oktober 2017. Nu wordt dat 22 juli 2018. Het project had al vijf jaar vertraging opgelopen.

De Amsterdamse wethouder van Verkeer Pieter Litjens zei dat er verschillende problemen ten grondslag liggen aan het uitlopen van de werkzaamheden. Zo is er bijvoorbeeld meer tijd nodig voor de ict. De benodigde software is nog niet goed op elkaar afgestemd. Ook is er meer tijd nodig voor de testfase van alle verschillende onderdelen. Ook de faillissementen van twee aannemers speelden een grote rol.

Litjens zegt dat hij graag een andere datum had genoemd. "Het is natuurlijk een enorme teleurstelling voor veel Amsterdammers die er al jaren naar uitkijken. Er is veel overlast geweest van de bouwwerkzaamheden de afgelopen jaren. Daarom is het des te vervelender dat er een vertraging is."

De vertraging heeft ook invloed op de rest van het openbaar vervoer in de Amsterdamse regio. Nu rijden veel bus- en tramlijnen via Amsterdam CS. Het is de bedoeling dat de Noord/Zuidlijn straks het overstappunt wordt.

Kosten

De verwachting is dat de kosten van de vertraging binnen de huidige begroting van 3,1 miljard euro vallen. Oorspronkelijk waren de kosten geraamd op 1,6 miljard gulden.

De werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn begonnen in 2002 en hadden in 2011 klaar moeten zijn. Het project liep onder meer grote vertraging op door de verzakking van panden aan de Vijzelgracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl