De getroffen moskee in Enschede
NOS Nieuws

Verdachten moskeebrand Enschede blijven vastzitten tijdens proces

Vijf personen die worden verdacht van het gooien van brandbommen naar een moskee in Enschede mogen hun proces niet in vrijheid afwachten. Dat is bepaald op een regiezitting in Almelo. Het vijftal staat terecht voor terrorisme; dat is voor het eerst bij geweld op een moskee.

Het Openbaar Ministerie is er nog niet uit of een zesde verdachte in de zaak, de enige vrouw, nog steeds verdachte is. Dat wordt eind deze maand duidelijk.

Justitie neemt de zaak hoog op, vooral omdat er veel mensen, onder wie kinderen, in de moskee waren toen die op 27 februari werd getroffen door een brand bij de buitenmuur. Er waren twee brandbommen tegen het gebedshuis gegooid.

Dezelfde nacht nog werd een verdachte aangehouden. Later volgden nog meer aanhoudingen.

Verdachten brandbommen Enschede blijven vast

Wanneer een groep molotovcocktails gooit naar een moskee waar op dat moment heel veel kinderen aanwezig zijn, mag wel worden gesproken over een aanslag.

Said Bouharrou, Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland

Justitie spreekt van een terreurdaad om angst te zaaien bij moslims. Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland vindt dit een belangrijk signaal van justitie. "Je kunt het een mind change noemen. Het is niet eerder gebeurd dat agressie tegen een moskee wordt gekwalificeerd als een terroristische daad. Het OM noemt het brandstichting met een terroristisch oogmerk. Dat is een goede zaak", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Op betrokkenheid bij het voorbereiden en uitvoeren van een terroristisch misdrijf staat een maximumstraf van 12 jaar.

Als het aan Bouharrou ligt, had het OM ook het woord "aanslag" in de mond mogen nemen. "Wanneer een groep daders willens en wetens molotovcocktails gooit naar een moskee of andere religieuze instelling, waar op dat moment ook nog eens heel veel kinderen aanwezig zijn, én met het doel om zo veel mogelijk angst te zaaien, mag wel degelijk worden gesproken over een aanslag."

Door een gecoördineerde dreigbriefactie zat de schrik er al flink in bij veel moslims.

Said Bouharrou

Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat naar schatting 39 procent van de 475 moskeeën in Nederland de afgelopen tien jaar te maken heeft gehad met agressie of geweld. Vorig jaar waren er vijftien incidenten en tot 1 maart 2016 waren dat er tien.

"We zien helaas een toenemende mate van moslimdiscriminatie, ook jegens moskeeën", zegt Bouharrou. "Enkele dagen voor de brand in Enschede hadden we te maken met een gecoördineerde dreigbriefactie waardoor de schrik er al flink inzat bij veel moslims en moskeebesturen. Door de brand werden de schrik en paniek nog groter."

Volgens Bouharrou maken moslims zich in toenemende mate zorgen over de toenemende polarisatie, waardoor geweld en bedreigingen toenemen.

Veiligheidsprogramma

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland voert momenteel gesprekken met minister Asscher van Sociale Zaken en met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om te kijken wat ze kunnen doen tegen het toenemende geweld.

Volgens Bouharrou zijn dat constructieve gesprekken, maar is geld een probleem. "Moskeeën hebben moeite om een veiligheidsprogramma te financieren. Daar is nog geen oplossing voor. Hopelijk komt daarover binnenkort uitsluitsel."

De rechtszaak tegen de verdachten van de moskeebrand in Enschede gaat op 29 september verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl