Bellende mensen EPA

Het is "volstrekt onnodig" dat de schaarste aan 06-nummers groeit. Dat zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die toeziet op het uitgeven van telefoonnummers.

In Nederland zijn er zo'n 55 miljoen mobiele nummers uitgegeven. Dat is bijna 91 procent van het aantal beschikbare 06-nummers. Dat percentage blijft stijgen, wat een tekort aan beschikbare mobiele nummers dichterbij brengt.

Dat is helemaal niet nodig is, volgens de ACM. "Er zijn 60 miljoen beschikbare 06-nummers, dat zou genoeg moeten zijn voor Nederland", zegt een woordvoerder.

097 verplicht voor tablets

De toenemende krapte aan mobiele nummers wordt veroorzaakt door de telecomaanbieders. Sinds 1 juni 2014 zijn zij wettelijk verplicht om 06-nummers uitsluitend te gebruiken voor mobiel bellen. Voor toepassingen die niet met mobiel bellen te maken hebben, moeten ze een 097-nummer inzetten.

Apparaten als alarminstallaties, tablets, pinapparaten, navigatiesystemen en ondergrondse afvalcontainers hebben een internetverbinding nodig. Om dat tot stand te brengen is een mobiel nummer vereist. Daarvoor is ook een twaalfcijferig 097-nummer geschikt.

Sancties

Toch blijven sommige telecombedrijven 06-nummers gebruiken voor dat soort apparaten. En blijven er dus steeds minder nummers over voor mobieltjes.

De ACM verscherpt daarom het toezicht op telecomaanbieders. "Ze hebben genoeg tijd gehad om hun beleid aan te passen", zegt de woordvoerder. "Ze moeten ons nu duidelijk informeren hoe ze meer 097-nummers gaan verstrekken. Op basis daarvan gaan we handhaven. Mogelijk leggen we dan sancties op."

060 of 069

Een compleet nieuwe nummerreeks voor mobiele telefoons, die bijvoorbeeld met 05 begint in plaats van met 06, is volgens de ACM geen mogelijkheid. "Alle opties zijn al in gebruik door bijvoorbeeld gemeenten." Een extra cijfer aan het begin van het nummer gaat ook niet. "Dan zouden mobiele nummers elf cijfers krijgen. Dat zou extreme gevolgen hebben voor veel systemen, die zijn ingesteld op tiencijferige nummerreeksen."

Een andere oplossing zou zijn om nummers te gaan gebruiken die beginnen met 060 of 069. Nu komt er in mobiele nummers na 06 nooit een 0 of een 9. De ACM laat weten dat het ministerie van Economische Zaken eerst toestemming moet geven voor het gebruik van die nummerreeksen. Maar het ministerie "ziet nog geen noodzaak om die reeksen aan te boren", zolang er geen echt nijpend tekort aan mobiele nummers is.

STER reclame