ANP

Schiphol verwacht deze zomer de meeste reizigers ooit op de luchthaven. Het gaat om gemiddeld 200.000 passagiers die aankomen of vertrekken. Op topdagen ligt dat aantal zelfs hoger dan 215.000, vorig jaar was dat nog 196.000.

Die enorme drukte begint vanaf vandaag, nu de zomervakanties in het midden van het land zijn begonnen. De luchthaven probeert de wachttijden zoveel mogelijk te beperken.

Personeelsingang

Dat doet Schiphol onder meer door een personeelsingang open te stellen voor passagiers. Ook zet de luchthaven gepensioneerden in als vrijwilligers om reizigers de weg te wijzen op het vliegveld. Op sommige plekken is gratis koffie.

'Meer vliegtuigbewegingen, grotere toestellen'

Schiphol waarschuwt dat er ondanks de maatregelen toch nog flinke wachtrijen kunnen ontstaan. Het advies is om op tijd naar de luchthaven te komen, maar ook weer niet te vroeg omdat dan de incheckbalies nog niet open zijn.

Parkeren

Volgens Schiphol scheelt het tijd om van te voren een parkeerplek te reserveren. En sommige luchtvaartmaatschappijen nemen al op de parkeerplaats koffers in, zodat reizigers er daarna niet meer naar hoeven om te kijken.

Landen als Spanje (+24 procent) en Italië (+18 procent) zijn het meest populair. Reizigers laten in vergelijking met vorig jaar Turkije (-18 procent) en Egypte (-43 procent) het liefste links liggen.

STER reclame