Reuters
NOS Nieuws

Gouverneur: blanke automobilist zou niet zijn doodgeschoten

De gouverneur van Minnesota denkt dat de zwarte automobilist die woensdag in een voorstad van St. Paul om het leven kwam door politiegeweld, niet was neergeschoten als hij blank was geweest. "Dit soort racisme bestaat en het is de plicht van ons allemaal om te zorgen dat het stopt", zei gouverneur Mark Dayton, een Democraat.

De 32-jarige Philando Castile zat met zijn vriendin en dochtertje in de auto toen hij bij een verkeerscontrole werd aangehouden vanwege een defect achterlicht. Castile zei dat hij een wapen had en er ontstond een woordenwisseling, waarna een agent Castile in zijn arm schoot. Hij bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zijn vriendin streamde de beelden live op Facebook waar het filmpje later miljoenen keren werd gedeeld.

Gouverneur Dayton noemde het politie-optreden "zwaar overdreven". Niemand mag worden gedood vanwege een kapot achterlicht, aldus Dayton, die verder zei dat hij "diep, diep geschokt" is door de dood van Castile.

Philando Castile is de 123e zwarte Amerikaan die dit jaar om het leven komt door toedoen van de politie. Dinsdag werd in Baton Rouge in de zuidelijke staat Louisiana de 37-jarige Alton Sterling doodgeschoten door politie-agenten. Ook dat werd gefilmd, die beelden leidden tot veel commotie.

Reuters
President Obama tijdens zijn persconferentie in Warschau

President Obama kwam donderdagavond aan in Warschau waar hij komend weekend de NAVO-top zal bijwonen. Op Facebook schreef hij al dat de dood van de twee Afro-Amerikanen laat zien dat Amerika "een ernstig probleem" heeft.

Het gaat niet om incidenten, aldus de president: "Er zijn al veel te veel van dit soort tragedies geweest." Wel let Obama er in dit soort situaties op dat hij niet te veel partij kiest. "Erkennen dat we een groot probleem hebben is niet in tegenspraak met ons respect en onze waardering voor de grote groep politiemensen die dagelijks hun leven op het spel zetten om ons te beschermen."

Het is opvallend dat zowel president Obama als gouverneur Dayton al een oordeel uitspreken over beide incidenten; meestal reageren de Amerikaanse autoriteiten terughoudend op dergelijke voorvallen tot de uitkomsten van officiële onderzoeken bekend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl