Saif al-Islam tijdens zijn proces EPA

Bericht over vrijlating Kadhafi's zoon tegengesproken

time icon

Bronnen in Libië spreken tegen dat een zoon van de vermoorde dictator Muamar Kadhafi, Saif al-Islam, is vrijgelaten.  De Franse tv-zender France 24  berichtte gisteren dat hij geprofiteerd had van een amnestieregeling.

Saif al-Islam wordt vastgehouden door een voormalige rebellengroep in Zintan, een stadje in de woestijn in het westen van Libië. Een vooraanstaande "vertegenwoordiger" van die stad zei tegen het Duitse persbureau DPA dat het bericht over de vrijlating een gerucht is. Ook een militaire bron uit Zintan van persbureau Reuters zegt dat het bericht niet klopt. 

Saif al-Islam gold als de opvolger van zijn vader, die in 2011 bij een opstand ten val werd gebracht en vermoord. Zijn zoon werd vorig jaar bij verstek ter dood veroordeeld omdat hij zijn vader aangespoord zou hebben om vreedzame demonstranten te vermoorden.

Saif al-Islam viel na de val van zijn vader in handen van een rebellengroep in Zintan. Die weigerde hem aan de autoriteiten in Tripoli over te dragen, omdat de groep bang is dat hij dan ontsnapt. 

STER Reclame