Een gepensioneerde vrouw bekijkt rekeningen ANP

Drie kleine pensioenfondsen moeten dit jaar al korten op hun pensioenen. Dat raakt ongeveer negenduizend deelnemers en vijfhonderd gepensioneerden, meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). 

DNB zegt niet om welke fondsen het gaat. Ook is niet bekend hoeveel de deelnemers en gepensioneerden van de drie fondsen er op achteruitgaan.

Lage rente

Al lange tijd gaat het minder goed met de Nederlandse pensioenfondsen. In mei maakte DNB bekend dat 27 pensioenfondsen zo diep in de problemen zitten dat ze de pensioenuitkering volgend jaar waarschijnlijk moeten verlagen. Dat zou miljoenen Nederlanders treffen.

Pensioenfondsen hebben vooral last van de onrust op de financiële markten en de lage rente, waardoor ze minder aan hun beleggingen verdienen. Daardoor moeten de fondsen steeds meer geld opzijzetten om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen.

De problemen worden nog eens vergroot door de uitslag van het brexit-referendum. Die zorgt voor nog meer onrust op de markten en een verder dalende rente op relatief veilige staatsobligaties, waar pensioenfondsen veel geld in hebben belegd. 

STER reclame