De omgeving van het station in Keulen tijdens Oud en Nieuw
NOS Nieuws

Eerste veroordelingen in Keulen voor seksueel geweld tijdens Oud en Nieuw

Een half jaar na de roerige Nieuwjaarsnacht in Keulen heeft de rechtbank de eerste twee mannen veroordeeld voor seksuele delicten. Een man van 21 uit Irak en een 26-jarige Algerijn hebben allebei een jaar gevangenisstraf gekregen voor de aanranding van twee vrouwen.

Na de Nieuwjaarsnacht hebben 1200 mensen aangifte hebben gedaan van delicten, waaronder diefstal van geld en telefoons. 500 vrouwen zeggen dat ze seksueel zijn lastiggevallen. Dat gebeurde vooral bij het station van Keulen.

Het lukte het Openbaar Ministerie tot nu toe niet een dader van een seksueel delict veroordeeld te krijgen, omdat het de bewijsvoering niet rond kreeg. Het OM denkt dat er ongeveer 200 daders zijn. De meeste van hen zouden komen uit Algerije en Marokko.

Foto

Een 27-jarig slachtoffer vertelde de rechtbank hoe ze samen met haar verloofde en vriendin naar Keulen waren gegaan om daar feest te vieren tijdens de jaarwisseling. Daar kwamen ze de twee daders tegen die hen eerst heel vriendelijk vroegen een foto te maken.

Binnen de kortste keren waren de drie omsingeld door een grote groep. De vrouw werd vastgepakt bij haar billen en in haar kruis gegrepen. Haar vriendin van 20 werd door beide mannen op de mond gezoend. Ook heeft een van hen haar gezicht gelikt.

De oudste dader bood de verloofde vervolgens 5.000 euro om seks te kunnen hebben met beide vrouwen. Daarna bedreigde hij de verloofde met de dood.

Spijt

De jongste dader heeft voor de rechtbank in Keulen berouw getoond. Via een tolk liet hij weten dat hij spijt had van de gebeurtenissen.

In mei werd een verdachte van aanranding vrijgesproken omdat een slachtoffer hem niet herkende.

'Nee is nee'

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Keulen heeft het Duitse parlement in grote meerderheid een wet aangenomen die het voor slachtoffers makkelijker maakt om aangifte te doen van seksueel geweld. Dat kan al wanneer een vrouw is belaagd, nadat ze duidelijk "nee" heeft gezegd.

Tot nu toe moesten vrouwen kunnen aantonen dat ze zich fysiek hadden verzet voordat ze aangifte konden doen van verkrachting of aanranding.

Uitzetting

Onderdeel van de nieuwe wet is dat buitenlanders kunnen worden uitgezet als ze mensen seksueel hebben lastigvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl