Marloes Vorstenbosch | NOS / Jeroen Schutijser

Lekker eten en drinken en tegelijkertijd een kat aaien en knuffelen. Dat kan in een kattencafé. In Nederland worden ze steeds populairder. Na Amsterdam, Groningen en Den Haag heeft Den Bosch er nu ook een.

Leuk voor kattenliefhebbers. Die komen uit alle hoeken windstreken. "We zagen het op Facebook", zegt een gast in het kattencafé Mispoes. Maar ook voor de katten zelf. Die komen namelijk uit het asiel of van de straat.

Voor drie euro kan je twee uur met de beesten knuffelen. Een kattencafé is namelijk niet goedkoop. De hygiëne moet op orde zijn en ook de dierenarts moet betaald worden.

Ze worden gebruikt voor een commercieel belang.

Lili-Anne van Doorne, voorzitter Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn

Niet iedereen is fan van kattencafés. "De rust van de dieren wordt ernstig verstoord. Ze moeten een dierlijk leven hebben", zegt Lili-Anne van Doorne, voorzitter van de Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn. Ze vindt het eigenlijk beter als de dieren in het asiel blijven omdat ze daar kans hebben op een baas. "Nu worden ze gebruikt voor een commercieel belang." 

Poezen knuffelen in het café

De dierenbescherming heeft er echter geen probleem mee. "Mits er verantwoord om wordt gegaan met de dieren", zegt woordvoerder Dik Nagtegaal. De Voedsel- en Warenautoriteit ziet de kattencafés hetzelfde als andere cafés. "Katten mogen alleen niet in dezelfde ruimte komen waar ook voedsel bereid wordt", vertelt een woordvoerder.

Crowdfunding

Bijna alle kattencafés zijn tot stand gekomen via crowdfunding. Bij Mispoes ging dat heel snel. In een paar weken hadden ze het bedrag bij elkaar. Vervolgens konden ze snel beginnen. "Bij de gemeente zaten een paar kattenliefhebbers die het ook heel leuk vinden denk ik", zegt Marloes van kattencafé Mispoes.

De hype is over komen waaien uit Azië waar het de normaalste zaak van de wereld is.

'Je wordt er een beter mens van'

STER reclame