Koningin Máxima en koning Willem-Alexander zijn beschermheer en -vrouw van het Oranje Fonds ANP

Het Oranje Fonds heeft een schenking van 51 miljoen euro ontvangen. Het geld komt uit het familiefonds Stichting Neyenburgh.

De directeur van het Oranje Fonds noemt het een historisch moment. De organisatie spreekt van mogelijk de grootste enkelvoudige schenking in de Nederlandse geschiedenis.

De stichting maakt sinds 2004 al elk jaar een bedrag over aan het Oranje Fonds, twee derde van de inkomsten die het vermogensfonds binnenkreeg. Een groot deel van het geld in dat vermogensfonds wordt nu in één keer overgedragen. Neyenburg geeft het geld weg omdat de verplichtingen die de Belastingdienst aan vermogensfondsen stelt te groot zijn geworden.

Regeldruk

Een fonds dat geen erf- en schenkbelasting hoeft te betalen moet een zogenoemde Anbi-status hebben. Aan die status kleven veel regels. Een Anbi-fonds moet een verslag van activiteiten, een financiële verantwoording en de beloning van het bestuur publiceren. Het Oranje Fonds zegt te merken dat steeds meer particuliere fondsen hun vermogen overdragen omdat de regeldruk vanuit de Belastingdienst te hoog wordt.

Het Oranje Fonds werd in 2002 opgericht ter ere van het huwelijk van toenmalig prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het zet zich in om de sociale kant van Nederland te versterken. Het Oranje Fonds doet dit door bijvoorbeeld ouderen te helpen zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook zetten ze zich in voor jongeren, minderheden en daklozen.

STER reclame