Frank Rijkaard, Marco Van Basten en Ruud Gullit beleefden glorievolle jaren bij AC Milan EPA

Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard reizen volgende week af naar China om daar bij te dragen aan de ontwikkeling van de Chinese voetbalcultuur, meldt China News.

Het trio, dat internationale faam verwierf eind jaren 80, begin jaren 90 bij AC Milan, zal in Peking een voetbalacademie openen en een dag later in Guangzhou een presentatie geven over het opzetten van campusvoetbal: een voetbalcompetitie georganiseerd door teams van universiteiten.

Ambitie

President Xi Jinping sprak in 2014 de ambitie uit om China op het WK van 2030 tot wereldkampioen te kronen. Sindsdien wordt in China alles in het werk gesteld om een voetbalcultuur van de grond te krijgen: de voorbije maanden zijn tal van grote spelers getransfereerd naar Chinese clubs, buitenlandse trainers zijn aangetrokken om hun Chinese collega's tactisch te scholen en voetbal is inmiddels verplicht gesteld op basisscholen en middelbare scholen.

De ontwikkeling gaat met pieken en dalen. Door de komst van grote namen als Robinho, Alex Texeira, Gervinho en Hulk wint het voetbal weliswaar snel aan populariteit, maar incidenteel duiken ook verhalen op over teleurstelling, misverstanden en valse verwachtingen.

Kort na het EK, waar Nederland schitterde door afwezigheid, zullen Gullit, Van Basten en Rijkaard afreizen naar China om daar de ontwikkeling van de voetbalcultuur een extra impuls te geven.

In Peking zullen Van Basten, Rijkaard en Gullit op dinsdag 12 juli bij de Tsinghua University het startschot geven voor de Huaaoqidi Football Academy. De Tsinghua University staat te boek als het Harvard van China en is de universiteit waar onder anderen president Xi Jinping afstudeerde.

Het is de bedoeling dat de Huaaoqidi voetbalacademie de komende jaren een voortrekkersrol gaat spelen in het opzetten van een voetbalcultuur. Nederlandse trainers zullen in de komende weken en maanden naar Peking afreizen om daar trainerscursussen te geven.

John van Loen is beoogd hoofdtrainer. Hij reist 10 juli al naar China voor een eerste kennismaking en zal 11 juli met 200 voetbaltrainers een voetbalcursus verzorgen. De intentie is dat Van Loen minimaal een jaar aanblijft als hoofdtrainer.

John van Loen ANP Pro Shots

Een dag na de opening van de voetbalacademie zullen Van Basten, Rijkaard en Gullit in Guangzhou een presentatie geven over het opzetten van campusvoetbal en het in gang zetten van een campusgerelateerde competitie.

Hereniging

Van Basten, Gullit en Rijkaard worden internationaal vaak bestempeld als 'De Grote Drie' van Milaan. Toen ze samen speelden in Italië kenden ze vele successen. Het drietal stond aan de basis van het winnen van de Europa Cup I, de voorloper van de Champions League, in 1989 en 1990. Sinds die tijd hebben de de drie iconen geen gezamenlijk project meer ondernomen.

Frank Rijkaard (l) en Marco van Basten (r) in hun tijd bij AC Milan ANP

De reis is tot stand gekomen in samenwerking met Vincent van Sas, oprichter van yoursoccercompany.com.

“We zijn in nauw overleg met de Chinese voetbaltop om een voetbalcultuur van de grond te krijgen", zegt Van Sas. "De voetbalacademie in Peking is daar een belangrijk facet van. Dat Gullit, Van Basten en Rijkaard daar het startschot geven, is zowel voor ons als voor China spectaculair.”

STER reclame