Chemieconcern DuPont in Dordrecht ANP

Vakbond FNV gaat namens zieke werknemers het bedrijf aansprakelijk stellen dat de Dupont-fabriek in Dordrecht beheert. Sommige van deze mensen hebben gezondheidsklachten die mogelijk zijn veroorzaakt door het werken met de giftige stof C8. Zij hebben recht op compensatie, vindt de FNV.

De activiteiten in de Dupont-fabriek zijn in 2015 overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Chemours. In de fabriek werd jarenlang C8 gebruikt bij het maken van Teflon, een stof die onder meer in de anti-aanbaklaag van pannen zit. 

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de chemische stof aandoeningen kan veroorzaken en mogelijk kankerverwekkend is. Wat voor effect het gebruik van C8 op de gezondheid van Dupont-medewerkers heeft gehad, is nog niet duidelijk. Maar na gesprekken met werknemers en oud-werknemers concludeert de FNV dat hun gezondheidsklachten "in verband kunnen staan met blootstelling aan de stof".

"Wij doen serieus onderzoek naar deze zaak", zegt een woordvoerder van de FNV. De vakbond gaat in gesprek met het chemiebedrijf en wil tot een snelle en fatsoenlijke schade-afhandeling komen. "We gaan daarbij uit van de goede wil en betrokkenheid van Chemours."

STER reclame