Spelers van Portugal vieren het eerste doelpunt tegen Wales

Ronaldo leidt Portugal naar EK-finale

Portugal heeft voor de tweede keer de finale van het EK bereikt. Aan de hand van uitblinker Cristiano Ronaldo werd Wales met 2-0 verslagen en kan het land zondag revanche nemen voor de van Griekenland verloren finale in 2004.

Beide ploegen leunen doorgaans flink op hun verdediging en dat was in de eerste helft duidelijk te merken. De spanning was in het hele stadion voelbaar, maar de kansen waren gering in aantal en de amusementswaarde teleurstellend.

Namens Wales was Gareth Bale het gevaarlijkst met een schuiver die recht op doelman Rui Patrício werd afgevuurd. Ronaldo was pal voor rust nog het dichtst bij een doelpunt met een kopbal die een halve meter naast en net zover over vloog.

Niets wees erop dat de tweede helft een ander beeld zou geven, maar Ronaldo gooide het duel open. De superster van Real hing in de 50ste minuut bij de prachtige voorzet van Raphaël Guerrero een seconde lang hoog en stil in de lucht en knikte snoeihard raak.

Voordat Wales goed en wel op de nieuwe situatie was ingesteld, lag ook de 2-0 in het doel. Een schot van Ronaldo, dat naast zou zijn gegaan, werd door de lepe Nani tot doelpunt verlengd.

Wales liet zich niet kennen en gooide plots alles op de aanval. Maar wat Bale en de zijnen ook probeerden, Portugal hield zich simpel staande, bleef via de omschakeling de gevaarlijkste ploeg en staat zondag verdiend in de finale.