Het NAVO-hoofdkantoor in Brussel ANP

De NAVO en Rusland gaan weer met elkaar praten. Volgende week woensdag, enkele dagen na de NAVO-top in Warschau, wordt er op diplomatiek niveau in Brussel gesproken over de militaire situatie in de wereld.

NAVO-chef Stoltenberg vindt het belangrijk dat de diplomatieke kanalen met de Russen openblijven om ongelukken te voorkomen. "We sturen niet aan op een confrontatie of een nieuwe koude oorlog, we willen vrede", zei de secretaris-generaal tegen Duitse media.

Bataljons en oefeningen

De ontmoeting volgende week zal vooral gaan over de situatie in Oekraïne en de vraag hoe het vredesakkoord van Minsk kan worden uitgevoerd. Dat akkoord werd begin vorig jaar gesloten tussen de Oekraïense regering en de rebellen in het oosten van het land.

Verder gaat het over verschillende militaire activiteiten. Zo willen de Russen het hebben over vier NAVO-bataljons die aan de grens met Rusland moeten worden gestationeerd. Het besluit daarover wordt tijdens de NAVO-top die vrijdag begint genomen. Nederland gaat waarschijnlijk aan één van die bataljons bijdragen. 

De NAVO wil het graag hebben over de vele oefeningen van de Russen aan diezelfde grens. Oefenen mag, zo liet een hoge NAVO-generaal deze week nog weten, "maar we willen niet verrast worden".

De NAVO in Europa

STER reclame