NOS Nieuws

Ondermaatse verpleeghuiszorg: nog steeds hetzelfde liedje

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Soms herhaalt de geschiedenis zich. Zo'n moment was er deze week. In een aantal verpleeghuizen wil de zorg volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maar niet beter worden.

Staatssecretaris Van Rijn gebruikte heldere taal in zijn Kamerbrief en in de media. Als het niet lukt om de kwaliteit van de zorg in die instellingen te verbeteren, dan moeten ze desnoods sluiten.

De zorgverleners in de verpleeghuissector zijn betrokken en doen hun werk met inzet, daar ligt het niet aan. Het probleem zit hem in de hoge werkdruk, het opleidingsniveau en de steeds ingewikkeldere zorg die ze moeten bieden.

Opnamestop verpleeghuizen

Om met het laatste te beginnen, mensen die in een verpleeghuis gaan wonen, hebben steeds meer zorg nodig. Dat is een gevolg van het beleid van jaren.

Om een plek te krijgen in een verpleeghuis moet iemand als het ware steeds meer mankeren. Verzorgingshuizen nemen al enkele jaren helemaal geen nieuwe bewoners meer op.

Opleiding

Dan het opleidingsniveau. Op 10 september 2004 was ik bij een persconferentie van de inspectie. Die ging ook over de kwaliteit van de zorg in de verpleeghuizen. Die was destijds volgens de IGZ nog minder goed dan nu.

Ook toen al was er veel aandacht voor het opleidingsniveau van de zorgverleners. Hoofdinspecteur Jenneke van Veen verwoordde het beeldend: naar verpleegkundigen moest je in de verpleeghuizen met een lampje zoeken.

Dat moest veranderen. En de werkdruk, die was veel te hoog. Ook dat moest veranderen.

Het is waar: het aantal verpleeghuizen waar het volgens de inspectie slecht gaat, is afgenomen. Maar verder klinkt twaalf jaar later hetzelfde liedje: het opleidingsniveau van de medewerkers moet omhoog en de werkdruk omlaag. Dat is al die tijd klaarblijkelijk niet gelukt. Waarom zouden ze daar nu wel in slagen?

Het schrappen van voorgenomen bezuinigingen van 500 miljoen door de staatssecretaris, voorkomt erger, maar lost bestaande problemen niet op. En het maakt ook de eerder doorgevoerde bezuinigingen niet ongedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl