Jamile Samuel loopt soeverein naar de zege in de series van de 200 meter bij de EK in Amsterdam

Nederlandse atletes overtuigen in series EK

Jamile Samuel heeft zich bij de EK atletiek ondanks een pijnlijke achillespees soeverein verzekerd van de halve finales op de 200 meter. De Amsterdamse liep op haar thuisbaan haar snelste tijd van het seizoen in 23,04 seconden.

Ook de jonge Laura de Witte mag zich donderdag melden in de halve eindstrijd. Ze won haar serie in een persoonlijk record van 23,23 seconden. Tessa van Schagen is op basis van haar beste seizoenstijd automatisch geplaatst.

De regerend Europees en wereldkampioene op de 200 meter,Dafne Schippers,loopt in Amsterdam individueel alleen de 100 meter.

Boons door, Nugter strandt

Eerder zorgde ook de 21-jarige Eefje Boons voor een persoonlijk record op de 100 meter horden. Haar 13,07 was ruim voldoende voor de halve finales van donderdag.

Voor discuswerpster Corinne Nugter eindigde het toernooi in de kwalificatie. Ze moest op het sfeervolle Museumplein de discus 58 meter gooien of bij een minder resultaat hopen bij de beste twaalf te behoren. Haar derde en laatste poging was de beste: 55,52 meter neer. Dat was alleen niet ver niet ver genoeg voor de finale op vrijdagavond.

Samuel: blessure geen probleem

Samuel, twee jaar geleden nog zesde bij de EK in Zürich, had zich een dag eerder nog moeten afmelden voor de 100 meter op de EK wegens de opspelende achillespeesblessure. Ook in haar race op de 200 meter was ze niet zonder pijn. Toch was ze tevreden. "Nu weet ik dat ik gewoon goed kan rennen", aldus Samuel. "Dus het is geen probleem."

Haar estafettemaatje Laura de Witte verraste met een persoonlijk record op de 200 meter. "Twee weken geleden hoorde ik pas dat ik de 200 meter zou lopen, dus dat was even aanpassen. Dan meteen een pr, dat is lekker."

Ook hordenloopster Eefje Boons plaatste zich overtuigend voor de halve finales van de 100 meter horden. De 21-jarige atlete uit Deventer won haar serie met overmacht en liep met 13,07 seconden bovendien een persoonlijk record.

De halve finales en de finale van de 100 meter horden vinden donderdagavond plaats in het Olympisch Stadion. In de halve eindstrijd komt ook Nadine Vissser voor het eerst in actie. Visser is dankzij haar beste jaarprestatie vrijgesteld van voorronden.

'Een fantastisch podium'

In tegenstelling tot Nadine Visser heeft Boons nog geen olympische nominatie. Het zou een sensatie zijn als ze in Amsterdam al in de buurt zou komen van die limiet?

"Die 12,29 zit wel in mijn hoofd", aldus de jonge atlete. "Dit zou een fantastisch podium zijn om de magische grens van 13,30 te slechten. En dan ook maar meteen die olympische limiet."

Winst voor Van Leuveren en De Witte in series 400 meter

Van Leuveren en Lisanne de Witte door op 400 meter

Op de 400 meter was de beste tijd van de dag voor Nicky van Leuveren. De 26-jarige Amsterdamse won dankzij een sterk eindschot haar serie in 52,45 seconden.

Ook Lisanne de Witte plaatste zich, net als haar zus Laura eerder op de 200 meter, voor de halve eindstrijd. De Witte liep onbedreigd naar de zege in 52,84 seconden.