Nigel Farage AFP
NOS Nieuws Buitenland

Farage: Ik ga andere landen helpen met onafhankelijkheid

Nigel Farage van de Britse anti-EU-partij UKIP wil tegenstanders van de Europese Unie in andere landen helpen bij het organiseren van campagnes om uit de EU te stappen. Farage was een van de leidende krachten achter het Brexit-referendum in Groot-Brittannië. Hij stapte maandag op als partijleider, maar blijft lid van het Europees Parlement.

Nederland is volgens Farage een van de eerste landen die uit de EU kunnen stappen. Hij wil geen politieke partijen zoals de PVV helpen, maar wel actiegroepen. "We hebben gezien dat het Oekraïne-referendum in Nederland werd aangevraagd door een groep jonge bloggers. Die zijn niet afhankelijk van politieke partijen. Dat zijn nieuwe verbanden die ook goede campagnes op kunnen zetten."

Brexit

Farage is vandaag terug in het Europees Parlement, waarvan hij ook de komende jaren lid blijft. Om anderen te helpen dus, maar ook om vanuit het parlement te controleren hoe het brexit-proces zich voltrekt. 

"De artikel-50-procedure, waarmee de uittreding in gang wordt gezet, moet zo snel mogelijk in gang worden gezet door een nieuwe leider van de Conservatieve partij", zegt hij.

Farage kreeg de afgelopen dagen het verwijt dat hij wegloopt voor de chaos die hij zelf heeft veroorzaakt. Onzin, zegt hij zelf. "Ben ik degene die de rotzooi gemaakt heeft? Nou nee, de Britse politiek heeft dat gedaan. Die is nu een rotzooi. De grote partijen hebben het er zelf naar gemaakt."

EU missen

Farage ging in het Europees Parlement, waarvan hij al sinds 1999 lid is, jarenlang tekeer tegen de EU. Er deugde weinig van. Toch gaat hij naar eigen zeggen de EU een beetje missen. "Ik heb hier een fantastische tijd gehad. Eerst dacht iedereen dat UKIP nooit het Europees Parlement zou halen, inmiddels zit ik op zetel nummer 21, met commissie-voorzitter Juncker naast me op zetel 20. Het theater hier zal ik enorm missen. Dat iedereen me uitscheldt en tegen me is. Ik heb persoonlijk een heel goede tijd gehad hier."

STER reclame