Julio Poch
NOS Nieuws

Opnieuw vertraging in rechtszaak Julio Poch

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

De rechtszaak tegen de voormalige Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch loopt opnieuw vertraging op. Volgens zijn Nederlandse advocaat, Geert-Jan Knoops, is het door de trage voortgang niet waarschijnlijk meer dat er nog dit jaar een uitspraak komt.

De zaak-Poch is onderdeel van een groot proces waarin 53 mensen terecht staan. Inmiddels is daar de fase aangebroken van de pleidooien door de advocaten. In ongeveer tweeënhalve maand zijn pas elf verdachten behandeld, een gemiddelde van een verdachte per week.

Knoops: “Julio Poch komt pas aan het eind aan de beurt. Als het in dit tempo doorgaat, duurt het nog driekwart jaar en kunnen wij zijn zaak pas in 2017 bepleiten bij de rechtbank. En daarna duurt het nog een onbekende tijd voor er vonnissen worden uitgesproken”. Tot nu toe was de verwachting dat de zaak dit jaar kon worden afgerond.

Julio Poch wordt ervan verdacht dat hij als piloot betrokken is geweest bij de dodenvluchten onder de junta in Argentinië in de jaren zeventig. Tegen Poch is levenslang geëist. Zelf ontkent hij met klem dat hij daar iets mee te maken heeft gehad. Volgens Knoops is Poch gelaten onder de nieuwe vertraging van de zaak. “Hij heeft intussen al zo vaak meegemaakt dat het steeds maar langer duurt”.

Brief

Twee maanden geleden heeft Knoops namens Poch een brief gestuurd aan president Macri van Argentinië. Macri heeft als nieuwgekozen president hervormingen in het Argentijnse recht aangekondigd. Knoops heeft hem gevraagd bijzondere aandacht te besteden aan de zaak-Poch, onder andere omdat dat het gaat om een Argentijn met de Nederlandse nationaliteit. De president heeft nog niet op de brief gereageerd.

Onbegrijpelijk

Poch, die al bijna zeven jaar gevangen zit, heeft volgens Knoops de hoop opgegeven dat er vanuit de Nederlandse politiek nog hulp komt. Knoops noemt het onbegrijpelijk dat bij deze zaak wordt gezegd dat men niet wil ingrijpen in de rechtsgang in een ander land, terwijl bij andere zaken van Nederlanders in het buitenland diplomatiek van alles wordt ondernomen. "Ook bij die andere kwesties waarin Buitenlandse Zaken in actie kwam, was sprake van een lopende strafzaak”.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl