Hillary Clinton
NOS Nieuws

FBI: 'onvoorzichtige' Clinton niet vervolgen om privémails

De FBI ziet geen reden om Hillary Clinton te vervolgen voor het versturen van gevoelige informatie via haar privé e-mailadres. Ze deed dat in de periode als minister van Buitenlandse Zaken.

De directeur van de FBI, James Comey, zegt erbij dat Clinton en haar staf buitengewoon onvoorzichtig met de e-mails zijn omgegaan. Maar volgens Comey zou geen enkele redelijke aanklager haar hiervoor vervolgen.

De FBI begon een jaar geleden met een onderzoek naar Clinton. Dat wordt nu voorgelegd aan het Amerikaanse Openbaar Ministerie, dat moet beslissen of de presidentskandidaat van de Democraten vervolgd moet worden.

Presidentsverkiezingen

Naar het FBI-onderzoek werd met spanning uitgekeken, omdat het bepalend kan zijn in de strijd om het presidentschap. Clinton ligt in de peilingen voor op Trump, maar een vervolging voor de e-mailkwestie zou daar verandering in kunnen brengen.

De verwachting is dat Clinton niet vervolgd zal worden. De minister van Justitie, Loretta Lynch, zei eerder dat ze de aanbevelingen van de FBI ongewijzigd zal overnemen.

Lynch zei dat na commotie die was ontstaan vanwege een onderonsje met Bill Clinton. Zij spraken met elkaar in het ambtsvliegtuig van Lynch. De minister zei dat het een toevallige ontmoeting was.

Heel erg oneerlijk! Zoals gebruikelijk, een slecht oordeel.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump

De Republikeinen zeiden na het onderonsje dat er achterkamertjespolitiek wordt bedreven. Volgens Trump was de ontmoeting geheim, maar heeft een lokale journalist hen betrapt. "Is er iemand die écht gelooft dat die ontmoeting gewoon toeval was?"

Naar aanleiding van de uitspraken van de FBI-directeur herhaalt Trump nog eens dat het Amerikaanse systeem volkomen frauduleus is. In een reactie op Twitter schrijft Trump dat de conclusie van de FBI "heel erg oneerlijk" is. "Zoals gebruikelijk, een slecht oordeel", schrijft hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl