Het voormalige ROC-gebouw in Rotterdam-Zuid dat is aangekocht door een salafistische organisatie NOS

De koop van een oude ROC-school door salafistische moslims in Rotterdam is legaal en kan niet verboden worden. Minister Asscher maakt zich wel zorgen over de uiteindelijke bestemming van het pand. Hij heeft burgemeester Aboutaleb gevraagd zo snel mogelijk de kopers duidelijk te maken dat de geplande "activiteiten niet in strijd mogen zijn met de Nederlandse kernwaarden".

Het is niet verboden om een pand aan te schaffen met buitenlandse middelen. Al vind ik het wel ongewenst.

Minister Asscher over de koop van een oud ROC-pand door salafistische moslims

Kamerleden zijn bezorgd over de komst van een instituut waar jongeren les zouden krijgen in de salafistische leer, een orthodoxe stroming binnen de islam. Asscher maakte tijdens het vragenuurtje duidelijk dat er sprake is van een legale aankoop, ook al is het door een Egyptische Nederlander gekocht via een buitenlandse constructie. 

Asscher benadrukt dat het ongedaan maken van een legale aankoop in strijd is met de rechtstaat. "Het is in Nederland niet verboden een pand aan te schaffen met buitenlandse middelen", zegt Asscher, verantwoordelijk voor het integratiebeleid. "Al vind ik het wel ongewenst".

Asscher begrijpt ook de zorgen uit de Tweede Kamer. Hij belooft alles wat mogelijk is te doen om te voorkomen dat moslimjongeren in het voormalige ROC-gebouw les krijgen in de salafistische leer, die onverdraagzaamheid tegenover de westerse waarden predikt. 

Afgelopen vrijdag maakte de minister al duidelijk dat het stichten van een school of andere instituut voor jongeren aan strenge Nederlandse regels is gebonden.

STER reclame