NOS | Jozephine Trehy

Nu deze week de ramadan afloopt krijgen ook de halal fastfood zaken het nog drukker dan ze het al hadden. "Vandaag is onze drukste dag van het jaar", zegt Nacima Qnioun van Halal Fried Chicken. Voor een deel van de moslims begint vandaag Eid el-Fitr, het Suikerfeest. Hoewel de meesten dat thuis met de familie vieren, merken ze dus ook hier de drukte. "Sommige mensen komen na het vieren nog even langs, of nemen kip mee naar huis", zegt Qnioun. 

Er zijn de laatste jaren steeds meer halal fastfoodketens bijgekomen in Nederland en die markt groeit nog altijd. Halal Fried Chicken opent nog deze maand een nieuwe vestiging in Utrecht. En ook andere zaken zoals BurgerHouse, Family Burger en Chicken Spot hebben uitbreidingsplannen.

Verwesteren

Er zijn meerdere redenen waarom de vraag naar halal fastfood is toegenomen in Nederland. Volgens marketingexpert Abdelaziz Aouragh is het heel simpel. “Het is een kwestie van vraag en aanbod. Er was al jaren een grote vraag naar halal voedsel. De koopkracht van de doelgroep stijgt en je ziet nu dat het aanbod groeit." De populariteit van juist fastfoodketens schrijft Aouragh toe aan het verwesteren van moslims.

De groei van de halal-voedsel in het algemeen hangt samen met de groei van het aantal moslims. Maar dat is niet de enige verklaring. Volgens Aouragh kopen ook veel niet-moslims halal voedsel. Zo'n 40 tot 50 procent schat hij. Dat ook niet-moslims geïnteresseerd zijn in halal heeft volgens Aouragh twee redenen. "Ten eerste avontuurlijke redenen, men wil nieuwe dingen uitproberen. Daarnaast heeft het te maken met het gevoel dat het hygiënischer is en dat mensen bewuster met hun eten bezig zijn."

Dataleverancier Thomson Reuters voorspelde in een rapport vorig jaar dat de wereldwijde markt voor halal voedsel zou groeien van bijna 1128 miljard dollar in 2014 naar 1585 miljard dollar in 2020. Ook in Nederland wordt een verdere groei verwacht.

Supermarkten

Ook de grote supermarktketens merken dat de vraag naar halal voedsel groeit. Zij spelen daar ook op in. Zo opende Jumbo afgelopen maand een vestiging met het grootste halal-aanbod van de keten. "Er is sprake van groei op groei." bevestigt een woordvoerder van Albert Heijn eveneens.

"Maar de vraag is nog altijd groter dan het aanbod", zegt Aouragh. "Er is nog ruimte voor een inhaalslag."

Verbod op ritueel slachten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit adviseerde eind vorig jaar juist om het ritueel slachten van dieren te verbieden. Volgens de toezichthouder hebben de dieren op deze manier te veel pijn en stress.

Zo'n vier jaar geleden was er in de Tweede Kamer nog veel discussie over het ritueel slachten. Een grote meerderheid was toen voorstander van een verbod. Maar de wet kwam niet door de Eerste Kamer, omdat daar een meerderheid vond dat een verbod in strijd was met de vrijheid van godsdienst.

STER reclame