Simeon Tienpont aan boord van Team Vestas Wind tijdens de Volvo Ocean Race

Tienpont verrast met nieuwe Nederlandse boot in Volvo Ocean Race

De Nederlandse zeiler Simeon Tienpont zal tijdens de Volvo Ocean Race 2017-2018 varen met een nieuwe Nederlandse boot: Team AkzoNobel. Tienpont, die al twee keer eerder meedeed in de grootste zeilrace om de wereld, is bezig om een team van topzeilers te verzamelen en debuteert zelf als schipper in de Volvo Ocean Race.

Vanzelfsprekend is Tienpont in zijn nopjes. "Ik waande me op mijn achtste in mijn optimist op het klotsige Paterswoldsemeer al vol op de Zuidelijke oceaan. De ambitie om de race te winnen is er altijd geweest."

Simeon is een echte winnaar, die veiligheid en teamwork op de eerste plaats zet.

Conrad Keijzer, lid van de Raad van Bestuur van AkzoNobel

"Ik koester een liefde voor deze Volvo Ocean Race en natuurlijk ga ik voor de eindoverwinning. Dit soort dingen beginnen aan de keukentafel op een A4'tje of de achterkant van een servetje, nu wordt het echt 45.000 mijl zeilen. Alles is er nu op gericht om het ultieme uit de race te halen. Ik ga niet rond als een varend reclamebord."

Opmerkelijke sponsor

Het initiatief voor de Nederlandse boot komt van de zeiler zelf. De 34-jarige Tienpont zocht het afgelopen jaar naar een sponsor. Dat werd dus AkzoNobel. Een opmerkelijke keuze, aangezien het bedrijf meestal niet aan sponsoring doet en al helemaal niet in de sportsector.

"De Volvo Ocean Race biedt een ongeëvenaard platform voor een langere periode", aldus Conrad Keijzer, lid van de Raad van Bestuur van AkzoNobel. "Samenwerken met Simeon is een winnende combinatie. Hij is een echte winnaar, die veiligheid en teamwork op de eerste plaats zet. Hij is bovendien inspirerend en vastberaden."

Tienpont: zal niet enige Nederlander aan boord zijn

Wie is Simeon Tienpont?

Simeon Tienpont maakte zijn debuut in de Volvo Ocean Race 2005-2006 op de ABN Amro II. Dat was niet de boot die uiteindelijk de race won, maar het opleidingsteam dat als vierde eindigde in het eindklassement.

In die editie, tien jaar geleden, maakte hij ook het overlijden van Hans Horrevoets mee, die overboord sloeg tijdens de zevende etappe.

2013: Simeon Tienpont wordt zeiler van het jaar

Daarna was de zeiler vooral actief in de prestigieuze America's Cup die hij won in 2010 en 2013 met de Amerikaanse boot Oracle. Tijdens de laatste editie van de Volvo Ocean Race maakte Tienpont kort deel uit van Team Vestas Wind: in de laatste twee etappes was hij als voordekker aan boord.

"Ik ben ongelooflijk enthousiast en voel me vereerd om schipper van dit team te zijn", vertelt Tienpont. "AkzoNobel en ik zijn gefocust op goed presteren en we delen dezelfde passie voor succes. Ik kan niet wachten om te gaan racen."

De route van de Volvo Ocean Race 2017-2018

De Volvo Ocean Race is een zeilwedstrijd om de wereld die eens in de drie jaar wordt georganiseerd. In totaal duurt de wedstrijd acht à negen maanden.

De komende editie gaat in het najaar van 2017 van start in het Spaanse Alicante. Op de route varen de zeilers ruim 83.000 kilometer langs Lissabon, Kaapstad, Hongkong, Guangzhou, Auckland, Itajaí, Newport, Cardiff en Göteborg.

De vloot zal in 2018 finishen in Den Haag, thuishaven van Team AkzoNobel. Den Haag stond tijdens de vorige editie al op het programma, maar dan als 'pitstop' op weg naar finishplaats Göteborg.

Route Volvo Ocean Race

Nog twee initiatieven

De bekendmaking van de Nederlandse boot van Tienpont is verrassend aangezien er in Nederland al twee initiatieven liepen voor een nieuwe Nederlandse boot. Zowel Team Sailing Holland, onder leiding van schipper Bouwe Bekking als Tom Touber, voormalig racedirecteur van de Volvo Ocean Race, is al enige tijd bezig om zich te verzekeren van deelname aan de komende editie.

Bouwe Bekking vindt het fantastisch dat er in ieder geval een Nederlandse boot aan de start van de Volvo Ocean Race staat. Bekking vertrouwt er bovendien op dat ook zijn eigen project zal slagen. Al zal dat naar eigen zeggen niet makkelijk worden. "We zijn nog steeds op zoek naar een hoofdsponsor. We geven dan ook vol gas om die te vinden. Gelukkig hebben we al een boot, dezelfde als waar we vorig jaar ook mee deelnamen. Ook hebben we een plaats gereserveerd bij de organisatie van de Volvo Ocean Race. Alles staat op de rails om meteen in te stappen. De deadline voor ons is eind oktober."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl