1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Gemeente Tilburg schuldig aan dood baby in zwembad

De gemeente Tilburg moet 76.000 euro boete betalen in verband met het zwembadongeluk in 2011. Een luidspreker viel toen op een baby. Die kwam daardoor om het leven.

De rechter veroordeelt de gemeente voor dood door schuld en constateert dat Tilburg schuldig is aan grove nalatigheid. De gemeente heeft volgens de rechter niet genoeg gedaan om een ongeluk te voorkomen.

Hoger dan eis

De straf valt hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat had gevraagd om 60.000 euro boete. Volgens de rechter hadden alle alarmbellen moeten afgaan bij de gemeente, omdat die meerdere keren is gewaarschuwd door inspecteurs.

In november 2011 was het meisje van vijf maanden met haar moeder in zwembad Reeshof, toen twee geluidsboxen van het plafond naar beneden vielen. De baby kwam om, de moeder raakte gewond aan haar hoofd en been.

Hoog risico

De luidsprekers kwamen naar beneden doordat de bevestiging aan het plafond was aangetast. De roestvrij stalen bouten corrodeerden door de chloorlucht.

De gemeente was hier al vaker voor gewaarschuwd door een inspectiebedrijf. De eerste keer was in 2006, de laatste keer enkele maanden voor het ongeluk. Toen sprak de inspecteur van een hoog risico.

Gemeente

De rechter zegt dat de gemeente zijn organisatie niet goed op orde had. "Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden waren onduidelijk en versnipperd over verschillende afdelingen. Daardoor was er te weinig oog voor veiligheid."

De gemeente Tilburg neemt de volledige verantwoordelijkheid voor het ongeluk op zich. 

Gevaarlijk roestvrij staal

Naar aanleiding van het ongeluk mogen eigenaren van een overdekt zwembad tegenwoordig geen gevaarlijk roestvrij staal meer gebruiken. De zwembaden hebben tot het einde van het jaar om te onderzoeken of dit type staal ergens is toegepast. Als er sprake is van roestvrij staal dat gevoelig is voor chloor, moet de eigenaar dat verwijderen of vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl