De atletiekbaan in het Olympisch Stadion.
NOS Nieuws

'EK atletiek zet Olympisch Stadion opnieuw op de kaart'

Het stond ooit op de nominatie om gesloopt te worden om op de vrijgekomen grond woningen te bouwen. Het Olympisch Stadion in Amsterdam. Nu is het het decor van de Europese kampioenschappen atletiek die daar de komende vijf dagen zullen plaatsvinden.

"Dit laat zien dat het stadion geen 'sleeping beauty' is", zegt directeur Hans Lubberding. "Het is een duurzaam gebouw met verschillende functies. Het is aangepast om op alle fronten aan de eisen van deze tijd te voldoen."

Het Stadion tijdens de viering van het 40-jarig jubileum van Koningin Wilhelmina in 1948.

Amsterdamse school

Het stadion, met de kenmerkende toren, werd speciaal gebouwd voor de Spelen van 1928 door architect Jan Wils. Midden in een weiland verrees daar het stadion dat in typische Amsterdamse School werd gebouwd. De hoofdstad was toen nog veel kleiner dan nu en het gebied rond het stadion was nog niet ontwikkeld. Inmiddels is het stadion omsloten door zakendistrict de Zuidas en is er een hele 'Stadionbuurt' gebouwd.

Na de Olympische Spelen bleef het een belangrijke functie houden, maar begon het ook de hete adem van de Rotterdamse Kuip en de RAI in de nek te voelen. Die gebouwen konden meer bezoekers herbergen. Daarom werd er in 1937 een tweede ring toegevoegd waardoor er meer mensen terecht konden in het stadion. Maar die ring verborg tegelijkertijd ook de typische stijl waarin het stadion gebouwd werd.

Het Olympisch Stadion in 1948, omringd door weiland.

Renovatie

Langzaam verdween het Olympisch Stadion naar de achtergrond en raakte het in verval. Het diende nog jarenlang als stadion voor de Europese thuiswedstrijden van Ajax, maar met de opening van de Arena in 1996 kwam daar een eind aan.

Eind jaren '80 wilde de gemeente Amsterdam het gebouw zelfs slopen om er woningen te realiseren. Daar werd op tijd een stokje voor gestoken. Het gebouw werd een rijksmonument en in 1998 werd het volledig gerenoveerd. Zo verdween de tweede ring weer en werd het stadion in de oude stijl hersteld. Althans, van buiten.

"Het plan was toen om er echt een atletiekstadion van te maken", zegt directeur Lubberding. "De betonnen wielerbaan verdween en daarvoor in de plaats kwam een atletiekbaan. Het grasveld werd kleiner, er kwamen bedrijfsruimtes. Dat monumentale gebouw uit 1928 was opeens weer een stadion van die tijd."

Aanpassingen vanwege EK

Voor de EK atletiek moesten er wederom aanpassingen worden gedaan, om aan de nieuwe eisen van de wereldatletiekbond IAAF te voldoen. "Bijvoorbeeld nieuwe verlichting, vanwege de geavanceerde camera's die er nu worden gebruikt. De tribunestoelen zijn ook vervangen."

Of de EK atletiek het stadion wederom op de kaart zet? "Zeker weten. Vanuit de hele wereld krijgen we nu al delegaties die komen kijken. Het is best bijzonder dat zo'n oud stadion, nu nog gebruikt wordt."

Het Olympisch Stadion in 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl