Bibian Mentel
NOS Sport

Mentel: ik ga niet afwachten tot ik me ziek ga voelen

Ze voelt zich eigenlijk hartstikke goed, Bibian Mentel, paralympisch kampioen snowboard. Onlangs kreeg ze te horen dat er opnieuw kanker bij haar is geconstateerd. De artsen konden niets meer voor haar doen, zeiden ze. Nu heeft ze net haar tweede bestraling gehad. "Als de volgende tien ook zo gaan, ben ik een gelukkig mens."

Het was flink schrikken, toen zo'n zeven weken geleden de mededeling daar was: er is opnieuw kanker gevonden en dit keer is er weinig aan te doen.

"Elke behandeling zou mijn fysieke conditie zoveel slechter maken en zoveel impact hebben op mijn leven, dat artsen aan mij vroegen wat ik wilde. Want ze konden niet veel doen, behalve vertragen", vertelt Mentel in de Sportzomer op NPO Radio 1.

'Ik ga niet afwachten'

En dat was schrikken, zelfs voor de 43-jarige 'ervaringsdeskundige'. Al zeven keer eerder werd er bij haar kanker geconstateerd, maar het was nooit zo heftig. "Ik ben enorm positief ingesteld, maar ik kon het eigenlijk niet geloven."

Ze vervolgt: "Ik voel me hartstikke fit en sterk en train nog altijd vijf dagen in de week. Ik ga niet afwachten totdat ik me ziek ga voelen."

  • ANP
    Bibian Mentel met haar gouden medaille op de Paralympische spelen van 2014
  • NOS
    In datzelfde jaar werd Bibian Mentel Paralympisch Sporter van het Jaar

Ook voor haar partner en coach Edwin Spee kwam het nieuws als een enorme klap. "Ik ging uit van een behandelplan, zoals we gewend waren van de eerdere keren. We zaten zelfs al te rekenen wanneer we weer in de sneeuw konden staan."

Spee nam geen genoegen met het slechte bericht. In de nachtelijke uurtjes - "Ik kon toch niet slapen" - zocht hij het internet af, op zoek naar een andere behandeling. "Ik vond dingen als: neem elke dag een slok olijfolie en je bent genezen, tot aan behandelingen waar je over de echtheid van gaat twijfelen."

Bibian Mentel met haar man Edwin Spee

Europese primeur

Aan kennissen uit de medische wereld werd om advies gevraagd. Uiteindelijk bracht het VU Medisch Centrum uitkomst met een verbeterde bestralingstechniek, de MRIdian. In het bestralingsapparaat is een MRI-scanner ingebouwd waardoor het mogelijk is tijdens de bestraling van een patiënt live-beelden van de tumor te maken.

De radiotherapeut kan precies zien wat hij doet. Dat maakt het mogelijk de tumor heel nauwkeurig aan te pakken en het omringende weefsel zo min mogelijk te beschadigen.​

Hoe werkt de nieuwe bestralingstechniek van het VU Medisch Centrum?

Mentel heeft inmiddels twee bestralingen gehad. "Dat ging vlot en pijnloos. Ik ben eigenlijk een beetje verbouwereerd hoe goed het gaat. Ik ben een beetje moe, maar dat slaap ik wel weer bij", vertelt ze opgewekt.

Ondertussen droomt ze met haar coach van een nieuwe gouden paralympische medaille in Pyeongchang. Op de Spelen van 2014 in Sotsji won de snowboardster al goud.

Maar door een breuk met de skibond krijgt Mentel geen financiële steun van het NOC*NSF en daarom moet ze creatief zijn om de kosten voor het verdedigen van haar titel te kunnen dekken. Via crowdfunding hopen Mentel en Spee nu hun nieuwe droom te kunnen verwezenlijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl