Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij
NOS Nieuws

Aardgas als bron van verwarming op z'n retour

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Het voorstel van netbeheerder Stedin om nieuwbouwhuizen op te leveren zonder aansluiting op aardgas, kan op positieve reacties rekenen. De gemeente Utrecht bijvoorbeeld wil graag nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting. Gas stoot CO2 uit en is niet duurzaam.

De gemeente wijst er net als Stedin op dat om woningen gasloos te maken een wetswijziging wel noodzakelijk is. "Het is ontzettend zonde als je in 2016 nog nieuwbouw met gasaansluitingen realiseert, terwijl je weet dat we er in 2050 vanaf willen zijn", zegt de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. Gemeenten kunnen nu nog niet afdwingen dat nieuwbouw echt duurzaam is. "Want als mensen gas willen, dan hebben ze er volgens de huidige wet recht op."

Warmterecht

Daarom hoopt de gemeente dat die wet snel veranderd wordt, waardoor de overheid niet meer verplicht is om huizen op gas aan te sluiten. Van Hooijdonk: "Ik denk dat in deze tijd, waarin we zoveel problemen hebben in Groningen en waarbij alle mensen snappen dat gas niet meer van de toekomst is, iedereen begrijpt dat je naar een ander soort recht moet. Van een afsluitplicht voor de overheid naar een warmterecht voor elk huishouden."

Sommige milieuorganisaties gaan nog veel verder. Milieudefensie wil dat niet alleen nieuwbouwhuizen geen gasaansluiting meer krijgen, maar ook dat alle bestaande huizen in Nederland geen gas meer gebruiken. Volgens Milieudefensie biedt dat alleen maar voordelen.

Gasaansluitingen mogelijk in de ban

"Je huis wordt er comfortabeler van, je hebt geen energierekening meer, het levert heel veel groene banen op en het zorgt er ook nog eens voor dat de aardbevingen in Groningen stoppen", zegt Ike Teuling van Milieudefensie. Ze erkent dat de gasaansluiting in alle huizen vervangen een behoorlijke klus is.

"Alle woningen en gebouwen in Nederland gasvrij maken is hartstikke ambitieus, maar ook noodzakelijk om de afspraken van het klimaatakkoord in Parijs te kunnen halen en om de aardbevingen te stoppen." Volgens Milieudefensie kunnen de aanpassingen sneller gerealiseerd worden dan menigeen denkt.

Onderzoeken tonen volgens de organisatie aan dat al binnen vijf jaar het gasverbruik in Nederlandse huizen met de helft naar beneden kan. Als er daarna nog een schepje bovenop gaat, kunnen alle gebouwen en woningen in 2035 zonder aardgas, aldus Milieudefensie.

Minister Kamp

Dit laatste gaat minister Kamp van Economische Zaken veel te snel, ook al is ook hij voorstander van een overgang op duurzame energie. "We moeten er wel voor zorgen dat onze economie blijft draaien, dat de huizen ook 's winters warm blijven, dus het moet wel op een verstandige en verantwoorde manier gebeuren."

Wel zegt de minister dat hij werkt aan een verandering van de wet, waar netbeheerder Stedin en de gemeente Utrecht om vragen. Zodat netbeheerders en gemeenten straks wel kunnen zorgen voor nieuwbouwwijken, die geheel zijn aangesloten op duurzame energie.

Energiedialoog

Het pleidooi van Stedin komt op het moment dat in Nederland allerlei bedrijven, organisaties en de overheid discussiëren over de energievoorziening van de toekomst.

Juist vandaag werd de zogenoemde Energiedialoog afgerond. Later dit jaar komt minister Kamp met de resultaten van deze maatschappelijke consultatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl