1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Nederlandse delegatie naar Moskou vanwege MH17

Een Nederlandse delegatie reist morgen naar Rusland om meer informatie te krijgen over de ramp met vlucht MH17. Hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke en enkele leden van de politie hopen onder andere gegevens over Buk-raketinstallaties te krijgen van de Russen.

Nederland diende eerder een rechtshulpverzoek in bij Rusland. Zo wacht het internationale MH17-onderzoeksteam nog op informatie over Buk-raketinstallaties. “Rusland heeft een deel van deze informatie al gegeven”, zegt woordvoerder Wim de Bruin van het Openbaar Ministerie (OM). Maar een deel van de gegevens mist nog. "Westerbeke en de politie zullen in Moskou het verdere vervolg van dit rechtshulpverzoek bespreken", zegt De Bruin.

Wapen

Begin juni liet het OM weten dat het onderzoek naar het wapen waarmee vlucht MH17 is neergeschoten en de exacte afvuurlocatie van dit wapen "in een zeer vergevorderd stadium is". Het OM zei toen dat enkele zaken "iets meer tijd vergen dan verwacht".

"Het gaat om enkele punten in de analyse van het forensisch onderzoek en informatie waar om is verzocht in een aantal rechtshulpverzoeken. Zo verwacht het Joint Investigation Team nog informatie uit de Russische Federatie over BUK-installaties. Inmiddels heeft het OM de betrokken landen laten weten binnen twee maanden antwoord te verwachten, om de informatie nog tijdig te kunnen betrekken bij het forensisch onderzoek”, zo schreef het OM in juni op haar website.

Het is niet de eerste keer dat een Nederlandse delegatie naar Rusland afreist om te praten over het rechtshulpverzoek. "Dat is al eens eerder gebeurd", aldus De Bruin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl