Aboutaleb wil Rotterdammers laten stemmen via DigiD

Ahmed Aboutaleb ANP

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil dat Rotterdammers dit najaar via hun DigiD hun stem kunnen uitbrengen in een referendum. Dat schrijft de burgemeester (.pdf) aan de gemeenteraad. Het referendum gaat over de woonvisie van de stad voor 2030. Eind november moet het referendum worden gehouden.

De keuze is opvallend, omdat digitaal stemmen door veel experts als onveilig wordt gezien. Volgens Aboutaleb komt er een veilige omgeving waar het stemgeheim is gewaarborgd en de uitslag zal worden versleuteld. Een extern bedrijf heeft daarnaast de veiligheid getoetst.

Voor de mensen die niet digitaal kunnen stemmen omdat ze geen computer hebben, niet digitaal willen stemmen of geen DigiD hebben, worden er stembureaus ingericht.

Haken en ogen

In 2014 liet het kabinet onderzoek doen naar online stemmen voor Nederlanders die in het buitenland wonen. Uit een rapport bleek dat er veel haken en ogen zitten aan online stemmen.

Online stemmen houdt in dat mensen stemmen via hun eigen computer. Op die computers kan malware zitten die, zonder dat mensen het doorhebben, de uitslag manipuleert. Ook vrezen de onderzoekers dat stemvrijheid niet kan worden gegarandeerd, doordat er geen toezicht is zoals in een stembureau. Daarnaast kan de site waar mensen hun stem uitbrengen worden getroffen door een ddos-aanval en daardoor enkele uren offline zijn.

De gemeente zegt vandaag geen commentaar te geven en belooft er morgen op terug te komen.

Stemcomputers

Sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 wordt er niet meer digitaal gestemd, nadat de groep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl aantoonde dat het proces onveilig was. 

De VVD diende in maart van dit jaar wel een plan in waarbij de mensen hun stem via een computer uitbrengen en vervolgens het biljet printen en in de stembus doen. De Tweede Kamer verwierp het idee. 

STER Reclame