Voor een beroep als loodgieter zijn de nieuwe regels duidelijk, voor zzp'ers in de financiële sector is het lastiger
NOS Nieuws

'Merendeel zzp'ers voldoet niet aan wettelijke eisen'

Veel zzp’ers die nu met een VAR-verklaring werken, kunnen volgens de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) niet als zelfstandige aan de slag. Dat stelt uitzendbureau Randstad na een scan onder zzp’ers.

Volgens Randstad kan 90 procent van de zelfstandigen die nu volgens de VAR werken voorlopig niet werken onder de nieuwe wet. Ze voldoen niet aan de juiste voorwaarden, omdat ze bijvoorbeeld een verkeerde opdrachtomschrijving hebben of al te lang voor dezelfde opdrachtgever werken.

De Wet-DBA vervangt sinds twee maanden de VAR-verklaring, waarin staat dat een werknemer zelfstandig voor een opdrachtgever werkt, en niet verkapt in loondienst is. De mate van zelfstandigheid bepaalt onder andere hoeveel belasting werknemers en werkgevers moeten betalen, en wie verantwoordelijk is voor de juiste opgave daarvan.

Onder druk

De nieuwe wet is ingevoerd om het makkelijker te maken om te controleren of iemand inderdaad als zelfstandig ondernemer werkt. Ook is niet alleen de zzp’er, maar ook de opdrachtgever nu verantwoordelijk voor de juiste afspraken hierover.

Werkgevers houden daardoor nu nauwlettender in de gaten of iemand aan wie ze werk uitbesteden ook daadwerkelijk ondernemer is. “Opdrachtgevers willen zeker weten dat de administratie op orde is, omdat het ze veel geld kost als op een later moment blijkt dat dat niet zo is”, zegt Arco Elsman, ZZP-programmadirecteur van Randstad Groep Nederland. Hij verwacht dat bedrijven daarom minder zzp'ers inhuren en dat veel zelfstandigen verdwijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl