Toeristen brengen een bezoek aan badplaats Renesse
NOS Nieuws

Gemeente niet blij met 'zuip- en seksfilm' Renesse

De gemeente Schouwen-Duiveland is niet blij met de film Renesse, die donderdag in première gaat. "We zijn tien jaar bezig geweest om van het imago als uitgaansbadplaats af te komen en dit zou wel eens een stap terug kunnen zijn", zegt een woordvoerder.

De film is, op een aantal beelden van plaatsnaambordjes na, volledig opgenomen aan de kust in Portugal. "Kijkers die denken dat het er hier net zo aan toe gaat als in de film, worden bedrogen. Wij zijn een familiebadplaats geworden."

Niet leuk

De gemeente vindt het jammer dat de Zeeuwse badplaats zo wordt geportretteerd. "Wij zijn samen met de horecaondernemers tien jaar lang bezig geweest om Renesse te veranderen in een vakantieplaats voor families en het is gewoon niet leuk om zo te worden neergezet. Waarom doen ze dat nou? Het is zo jammer."

De film gaat over een jongerenvakantie in Renesse, waarin seks en alcohol centraal staan. De belangrijkste levensles van de film wordt door de opa van de hoofdpersoon in de eerste scène gegeven: "Wacht niet met vrouwen versieren, want je moet 'de melk schenken als 'ie vers is'."

Producent Dutch Filmworks vindt de ophef rondom het imago van het dorp niet terecht. "Onze film is geen reportage. De naam Renesse is symbolisch en de film gaat gewoon over tieners die vakantie vieren. We hebben voor Renesse gekozen omdat die badplaats een bepaalde reputatie heeft", zegt de filmmaatschappij. "Het is een film over een camping, over vier jongens. We gaan echt geen brave gezinnetjes opeens wegjagen."

Langdurige imagoschade

Toch is de gemeente niet bang voor langdurige imagoschade. "De angst hadden we eerst wel, maar nu niet meer. Een aantal jongeren heeft de film bekeken en Renesse is niet eens in beeld. Ook heeft de burgemeester met de producent gesproken, die nam meteen zijn advocaat mee. We kunnen er toch niets tegen doen. Het is gewoon zo jammer dat de film ondanks onze gesprekken toch doorgaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl