NOS Nieuws

UKIP-leider Farage stapt op: ik wil mijn leven terug

Farage: ik heb bereikt wat ik wilde

Nigel Farage stapt op als leider van de eurosceptische partij UKIP. "In de campagne heb ik gezegd: ik wil mijn land terug. Vandaag zeg ik: ik wil mijn leven terug."

Farage zei in een toespraak dat hij nooit de politiek in is gegaan om carrière te maken. Zijn belangrijkste doelstelling was naar eigen zeggen om Groot-Brittannië uit de EU te halen.

"Daarom heb ik nu het gevoel dat mijn werk erop zit. Ik kan onmogelijk nog meer bereiken dan wat we met het referendum hebben bereikt."

Volgens Farage staat zijn partij er goed voor, "zeker in vergelijking met alle andere partijen". UKIP is er volgens hem in geslaagd om vele mensen te inspireren die normaal nooit naar de stembureaus gaan.

Pro-brexit-premier

Farage diende in 2015 na de verkiezingen ook al eens zijn ontslag in als leider van UKIP, maar daarvan kwam hij terug na aandringen van het partijbestuur. Farage verloor bij die verkiezingen in zijn eigen district en zit dan ook niet in het Lagerhuis. Hij zit wel in het Europees Parlement. Refererend aan vorig jaar zei Farage dat hij dit keer niet van gedachten zal veranderen.

Farage zei verder dat Groot-Brittannië een pro-brexit-premier nodig heeft. Zijn partij zal erop toezien dat de uitkomst van het referendum wordt nageleefd, sprak hij.

Afgelopen donderdag kondigde Boris Johnson, het andere kopstuk van de pro-brexit-campagne, aan dat hij geen premier wil worden. Volgens Johnson is hij niet de geschikte man daarvoor.

Tim de Wit: Farage nu wel heel stellig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl