Staatssecretaris Van Rijn tijdens een Kamerdebat over verpleeghuizen
NOS Nieuws

Kamer: maak openbaar welk verpleeghuis slecht presteert

De Tweede Kamer is geschrokken van de conclusies in het IGZ-rapport over verpleeghuizen. Daarin staat dat de zorg in tientallen instellingen onder de maat is. Een Kamermeerderheid van VVD, D66, CDA, PVV, SP en 50Plus wil dat de lijst met slecht presterende verpleeghuizen direct openbaar wordt.

De inspectie bekeek voor het rapport 150 verpleeghuizen waar eerder problemen waren. 38 daarvan doen het nog steeds niet goed en bij 11 verpleeghuizen zijn er grote zorgen over de veiligheid van bewoners. Vanaf volgend jaar maakt het ministerie de lijst met slecht presterende instellingen openbaar.

VVD-Kamerlid Potters wil daar niet op wachten. "Openbaarmaking moet zo snel mogelijk gebeuren. Je moet er niet aan denken dat je vandaag gaat beslissen naar welk verpleeghuis je vader of moeder gaat, zonder te weten of het wel veilig is", zegt hij. PVV'er Agema is het daarmee eens: "Waarom zouden mensen niet mogen weten waar het niet goed gaat?", vraagt zij zich af.

Ook SP-Kamerlid Leijten wil dat de lijst meteen openbaar wordt. "Niet om mensen bang te maken, maar om openheid van zaken te geven."

Coalitiepartij PvdA denkt dat er onrust zal ontstaan als de lijst nu al voor iedereen toegankelijk wordt. "De verpleeghuizen moeten als de sodemieter aan de slag om problemen aan te pakken, namen van instellingen bekendmaken is nu niet effectief", vindt Kamerlid Volp.

Geschrokken

De PvdA is geschrokken van de conclusies, zegt Volp. "De resultaten van een aantal instellingen blijven flink achter, daar moet direct wat aan gebeuren. Ik wil deze week nog met de staatssecretaris in debat hoe dat kan", zegt ze.

VVD'er Potters wil ook zo snel mogelijk een debat. "Verkeerde medicijnen, verwaarlozing, lief personeel dat helaas de verkeerde dingen doet. Het is ons helder dat het niet de bewoners zijn die moeten verhuizen als een instelling in de problemen komt, maar dat het management het veld moet ruimen."

Ontzettend boos

De SP is het daarmee eens. "Je moet die bewoners niet verplaatsen als het slecht gaat, maar het management", vindt Kamerlid Leijten. Ze heeft weinig vertrouwen in het vervolgonderzoek dat Van Rijn aankondigt. "Met wéér een nieuw team wordt verhuld dat er wéér geen structurele maatregelen worden genomen. Hij ontkent de problemen. Je moet openheid van zaken geven over slecht presterende instellingen en het roer overnemen bij tehuizen waar slecht management zit."

De PVV geeft staatssecretaris Van Rijn de schuld van alle problemen. "Eerst bezuinigt hij de zorg kapot, en dan dreigt hij met het sluiten van de deuren", zegt een woedende Agema. "Ik ben ontzettend boos over de reactie van Van Rijn. Hij doet stoer over mogelijk sluiten van instellingen, maar de volledige verantwoordelijkheid ligt bij hem."

Zorgelijk

De ChristenUnie vindt het rapport zorgelijk. "Maak kwaliteit transparant en introduceer persoonsvolgende bekostiging", twittert Kamerlid Dik-Faber.

D66-Kamerlid Bergkamp zegt dat ze verbijsterd is over het rapport. Volgens haar is het grote knelpunt de vakbekwaamheid van het personeel. "Neem bijvoorbeeld de kennis over dementie en terminale zorg. Bijna een kwart van het personeel is onvoldoende geschoold om daar adequaat mee om te gaan."

Extra geld

Brancheorganisatie Actiz zegt dat er ruim 100 miljoen euro extra nodig is om patiëntveiligheid in de tehuizen te garanderen. Volgens Van Rijn is dat niet nodig, de rotte appels waar het rapport over schrijft zijn volgens hem niet representatief voor de hele verpleegzorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl