Mattijs van de Wiel | NOS
NOS Nieuws

60 jaar huisarts: Nico van Hasselt (92) denkt nog niet aan stoppen

92 jaar en nog steeds fulltime huisarts. Nico van Hasselt viert vandaag zijn 60-jarig jubileum. De Amsterdamse huisarts begint zijn spreekuur al om 7.00 uur 's ochtends. "Ik wil geen smoesje zijn. Iedereen die naar z'n werk of school moet, kan daarvoor dan bij mij langskomen, en hoeft dus niet te verzuimen."

De praktijk van Van Hasselt zit onder zijn woonhuis. Het is een kamer die er meer uit ziet als een bibliotheek. Overal staan dozen met patiëntendossiers. "Mijn computer staat boven. Ik wil niet dat een computer als een soort van derde patiënt in mijn spreekkamer staat. Als iemand bij mij komt, wil ik rustig met hem praten."

92-jarige huisarts Nico gaat met zijn tijd mee

In de praktijk wordt de telefoon opgenomen door mevrouw Van Hasselt. "Zolang mijn man doorgaat, moet ik daar ook mee doorgaan. Of ik nu wil of niet", zegt ze. "Maar ik vind het wel leuk."

Vanochtend nog schrijft een nieuwe patiënt zich in bij Van Hasselt. De meeste patiënten zijn ouder, maar dit keer is het een student van een wooncomplex in de buurt. "Maar die zijn er maar tijdelijk", zegt de huisarts. "Je kunt je indenken dat jonge gezinnen, die de komende dertig jaar hier wonen, niet meer voor mij kiezen."

Toch heeft Van Hasselt soms families in zijn praktijk verspreid over verschillende generaties. "Ik heb zelfs één keer een gezin gehad van vijf generaties."

Het is zijn lust en zijn leven. Als hij ophoudt met werken, stort hij denk ik volledig in.

Mevrouw Van Hasselt

Als het even kan, stelt hij een pensioen zo lang mogelijk uit. Het vroegere Ziekenfonds vond dat Van Hasselt eigenlijk op zijn 65ste moest stoppen, maar dat wist de huisarts met een rechtszaak te stoppen.

"Het Ziekenfonds vond dat doktoren boven de 65 minder kwaliteit leverden. De rechter vroeg toen: hoe bewijs je dat? Dat konden ze niet. Dus toen heb ik de zaak gewonnen", vat hij samen. "Vanaf dat moment is dus de leeftijdsgrens voor de huisartsen vervallen."

  • Mattijs van de Wiel | NOS
    De patiëntendossiers in de spreekkamer van dokter Van Hasselt
  • Mattijs van de Wiel | NOS
  • Mattijs van de Wiel | NOS
    De receptie van de praktijk

Beoordeling

Dit jaar verloopt de registratie van Van Hasselt. Hij moet dan opnieuw worden beoordeeld. In 2014 zei hij nog tegen het Parool dat hij dan zou stoppen. Maar nu zegt hij: "Als het mag, ga ik toch gewoon door."

"Hij kan niet anders", reageert mevrouw Van Hasselt. "Het is zijn lust en zijn leven. Als hij ophoudt met werken, stort hij denk ik volledig in." Mevrouw Van Hasselt wil zelf ook door blijven gaan. "Anders zit je hier als twee oude taarten. Dat is ook niet goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl