ANP

De brancheorganisatie van werkgevers in de zorg, Actiz, denkt dat er minimaal 100 tot 150 miljoen euro extra nodig is om meer en beter opgeleid personeel in de verpleeghuizen te krijgen. Dat zegt Actiz-directeur Jan de Vries in een reactie op een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 

In dat rapport staat dat de zorg in tientallen verpleeghuizen tekortschiet: het personeel heeft vaak te weinig kennis over dementie, het toedienen van medicijnen gaat niet altijd goed en gemaakte fouten worden niet gemeld. In elf verpleeghuizen is zelfs de patiëntveiligheid in het geding.

Grotere zorgvraag

Actiz-directeur De Vries zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de zorgvraag van mensen die nu in een verpleeghuis terechtkomen hoger is dan vroeger. 

"Mensen blijven zo lang mogelijk thuis wonen en daardoor worden verpleeghuizen en hun medewerkers steeds meer geconfronteerd met complexere en hogere zorgvragen. Het opleidingsniveau en de kwaliteit van het personeel sluit daar nog niet voldoende op aan."

Meer personeel op HBO-niveau, zegt Actiz, de brancheorganisatie

Actiz wil met opleidingsinstituten overleggen hoe opleidingen beter op de zorgvraag van cliënten kunnen worden afgestemd. Ook is er meer personeel nodig, vooral op hbo-niveau. "Zeker in de grote steden kost het grote moeite om gekwalificeerd personeel aan te trekken."

Daarnaast wil Actiz met staatssecretaris Van Rijn, beroepsverenigingen en opleidingen om de tafel om vast te stellen wat er precies aan investeringen nodig is. "Het is te gemakkelijk om zo maar een verlanglijstje neer te leggen, zo van: het is 100 miljoen of 150 miljoen. Maar in die termen moet je al snel denken."

Unie KBO

Ouderenbond Unie KBO onderschrijft de reactie van Actiz, maar zegt dat het investeren in opleidingen al jaren tekortschiet. 

Dat komt volgens de bond doordat zorgorganisaties constant moesten bezuinigen. Steeds meer zorginstellingen verkeren daardoor financiële problemen. "De exorbitante salarissen van zorgbestuurders staan hiermee in schril contrast", meent de bond. 

STER reclame