Alle aanvallers restaurant Dhaka kwamen uit Bangladesh

Moeder van een van de slachtoffers EPA

Alle terroristen die betrokken waren bij de gijzeling in Dhaka waren inwoners van Bangladesh. Volgens een politiewoordvoerder stonden vijf van de zes mannen op een opsporingslijst. 

De Bengalese premier zei eerder dat een dader is opgepakt tijdens de bestorming van het restaurant. Ze kondigde twee dagen van nationale rouw af voor het land. 

Tijdens de gijzeling werden twintig mensen gedood door de gijzelnemers. Het gaat om negen Italianen, zeven Japanners, twee Bengalen, een Indiër en een Amerikaan.

Koran

Overlevenden zeggen dat de daders alle gijzelaars een vers uit de Koran lieten opzeggen. Wie dat niet lukte, werd vermoord. Moslims onder de gijzelaars werden goed behandeld en kregen zelfs te eten. 

De aanslag is opgeëist door IS. Nog tijdens de gijzeling publiceerde de terreurorganisatie foto's van doden in het restaurant. Later gaf IS ook foto's vrij van de mannen die het bloedbad zouden hebben aangericht. 

SITE Intel Group
@siteintelgroup
#ISIS identified the five attackers involved in #BangladeshAttack and published their photos (1/2)
3 jaar geleden

Volgens IS werd er gekozen voor dit restaurant omdat het "bezocht wordt door kruisvaarders", de term die moslimextremisten gebruikt voor westerlingen. Het restaurant ligt in de ambassadewijk van Dhaka en is populair bij buitenlanders. 

Dat IS betrokken lijkt te zijn geweest bij de planning van de aanslag, brengt de regering van Bangladesh in een moeilijk parket. Hoewel de afgelopen tijd extremistische moslims vaker andersdenkende aanvielen, werd juist altijd gezegd dat IS niet in het land aanwezig is. 

STER Reclame