Militairen van de landmacht tijdens een oefening
NOS Nieuws

Militaire vakbond tegen herinvoering dienstplicht

Het opnieuw invoeren van de militaire dienstplicht voor jongeren is een slecht plan. Dat zegt voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM. Hij reageert op een voorstel van CDA-leider Buma, die vanochtend in het AD voor de dienstplicht pleit.

Buma denkt dat het goed zou zijn als jeugdige vandalen verplicht een half jaar of een heel jaar het leger ingaan. Eerst zou dit moeten gelden voor raddraaiers die met stenen gooien, en in een later stadium voor alle jongens en meisjes.

Vrijwillig

Vakbondsvoorzitter Debie wijst de argumentatie van Buma af. "Allereerst wil ik opmerken dat de krijgsmacht geen jeugdbegeleidings- of jeugdzorgorganisatie is, maar gewoon een professionele militaire organisatie."

Ook wijst Debie erop dat er een groot verschil is tussen dienstplichtige en beroepsmilitairen. De laatste kiezen er vrijwillig voor, zijn zeer gemotiveerd en bouwen jarenlange ervaring op. Bij dienstplichtige militairen is dat niet het geval.

Hoge kosten

Volgens Debie is de discussie niet nieuw, maar komt hij geregeld op. Op kleine schaal kun je het doen, zegt Debie, maar het op grote schaal herinvoeren van de dienstplicht brengt ook hoge kosten met zich mee.

Het gaat volgens hem om een bedrag van 5 tot 7 miljard euro. "Je moet veel meer materieel aanschaffen. Tanks, artillerie, vliegtuigen en fregatten."

Onzinnig

Ook de termijn, die door Buma wordt genoemd, vindt Debie te kort. "Onzinnig", om te denken dat dit in een half jaar kan, zegt hij. Een half jaar heb je al nodig voor opleidingen, maar je wilt mensen daarna ook nog inzetten met wat ze geleerd hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl