NOS Sport

Smith heeft nog steeds vertrouwen in olympische missie

Rutger Smith over zijn olympische missie

De tijd begint te dringen voor Rutger Smith. De 34-jarige atleet hoopt zich de komende dagen alsnog te kwalificeren voor zijn vierde Olympische Spelen.

De magische grens voor de discuswerper ligt bij 65 meter. Aan die afstand is hij de afgelopen jaren niet meer gekomen. Toch gelooft de Groninger in zijn olympische missie. "Als alles op het juiste moment bij elkaar komt en technisch loopt het, kan ik een hele mooie afstand neerzetten", is hij overtuigd van zijn kwaliteiten.

Smith is de succesvolste mannelijke atleet in Nederland na de eeuwwisseling. Zeven medailles veroverde hij op EK's en WK's (in- en outdoor), enkele plakken kreeg hij pas veel later nadat concurrenten gepakt waren op doping. Smith voelt zich nog altijd bestolen door wat vakbroeders en steekt zijn mening over de haperende dopingstrijd nooit onder stoelen of banken.

De laatste medailles won de Groninger bij de Europese kampioenschappen in 2012, zilver (kogelstoten) en brons (discus). Jarenlang hanteerde hij de combinatie van beide disciplines, maar door fysieke problemen koos hij uiteindelijk voor de discus.

65 meter

Die 65 meter die hij voor Rio moet werpen, was in het verleden geen probleem. Zijn persoonlijk record staat op 67,77 meter, in mei 2013 wierp hij de platte schijf nog naar 65,91 meter. Kort daarna sloeg het noodlot toe in Shanghai. In de regen tijdens een wedstrijd voor de Diamond League ging hij in de gladde ring onderuit, waarbij hij zijn rechter achillespees volledig afscheurde.

Einde carrière, dacht iedereen. Maar Smith vocht terug. In Amerika, waar hij tegenwoordig de meeste tijd doorbrengt en begeleid wordt door de Amerikaan Tony Ciarelli, werkte hij aan zijn herstel. In februari 2015, 21 maanden na het incident, maakte hij zijn rentree. De limiet voor de WK in Peking bleek dat jaar nog te ver, maar de krachtpatser heeft er vertrouwen in dat het nu alsnog gaat goedkomen. "De vorm is stijgende, ik ben heel en voel me goed. Een kleine spierblessure heeft me eerder dit seizoen wat teruggeworpen, maar uit de trainingen haal ik voldoende vertrouwen."

Medailles Rutger Smith op EK's en WK's

JaarEK of WKmedaillediscipline
2005WKzilverkogelstoten
2005EK indoorzilverkogelstoten
2006EKbronskogelstoten
2007WKbronskogelstoten
2007WKbronsdiscuswerpen
2012EKzilverkogelstoten
2012EKbronsdiscuswerpen
Archief: Smith geblesseerd geraakt in Shanghai

Smith werkt zaterdagmiddag in Heerhugowaard nog een wedstrijd met Erik Cadée af. Zondag volgt een wedstrijd in België en dan is er nog de EK in Amsterdam, waar de routinier naar uitkijkt. "Een Europees kampioenschap in Amsterdam, in eigen land. Dat is geweldig, dat maakt het evenement heel erg speciaal. Ik hoop de finale te halen. En dan is alles mogelijk."

Realistisch

Smith vindt de vereiste afstand voor Rio realistisch. "In Amerika was ik echt in vorm tot die blessure kwam. De week ervoor stond ik de discus in elke training verder dan 65 meter te gooien. Ik ben er daarna vijf weken uit geweest, maar bij mijn eerste wedstrijd in juni wierp ik 63,37. Dan weet je dat het goed zit. Ik wil die olympische limiet hier graag gooien. Na mijn zware blessure in 2013 heb ik mijn techniek niet aangepast. Ik kan mezelf weer maximaal belasten. Fysiek ben ik goed, sterk. Als alles een beetje meezit, gooi ik die 65 meter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl